Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osporavanje strašnih zločina u Jasenovcu slavi se, a ne kažnjava

U Hrvatskoj se objavljuje sve više knjiga koje negiraju ustaška nedela i vrše sramotnu reviziju istorije, a tamošnja vlast to prećutno odobrava.
I ovakva zlodela se danas u Hrvatskoj negiraju
I ovakva zlodela se danas u Hrvatskoj negiraju

Jasenovac nije bio logor smrti, već radni logor. Srbi su počinili genocid nad Hrvatima, a onda svoje žrtve optužili za zločin nad njima. U Jasenovcu nisu ubijana deca. Tamo niko nije doveden zato što je bio Srbin, Jevrejin ili Rom. U Jasenovcu se umiralo od bolesti, ponajviše od tifusa koji su donosili partizani.

Ovakvi sadržaji, koji negiraju nacističke zločine i Holokaust, u uređenim demokratskim državama tretiraju se kao krivično delo, u Hrvatskoj, gde se svakodnevno objavljuje knjige sa ovakvim tvrdnjama – nije odgovarao niko. Naprotiv, hrvatsko izdavaštvo neprestano “obogaćuju” dela iza čije promocije osim izdavača i autora stoji i Katolička crkva, koja najdirektnije pomaže njihovu promociju.

U obilju takvih sadržaja možda je ponajdalje otišao istoričar iz Splita Stjepan Lozo, koji tvrdi da su – Srbi tokom Drugog svetskog rata počinili genocid nad Hrvatima. Njegova knjiga “Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima, projekat homogena Srbija 1941” nastala je, kako kaže, kao odgovor na “zov stotina hiljada nevino pobijenih Hrvata u velikosrpskom genocidu”.

Uzbunu je podigla i knjiga Srđana Vukića “Radni logor Jasenovac”, koja se reklamira i na sledeći način:

– Je li ova knjiga pokušaj revizije logora Jasenovac? Jest.

– Nastoji li ova knjiga uništiti mit o Jasenovcu? Da.

Možda je “najzanimljivije” na promocijama knjige “Sluga domovine” o životu ustaškog koljača Maksa Luburića autora Vlade Vladića, koje se završavaju pokličom “za dom spremni”. To izgovara urednik knjige Džon Ivan Prcela, Luburićev kum i savremenik, star 97 godina.

Ovih dana pred publiku stiže “svež” materijal. Za 17. januar najavljena je promocija knjige “Razotkrivena jasenovačka laž”, a Centar “Simon Vizental” od hrvatske države traži njenu zabranu.

Knjige koje negiraju ustaške zločine u Jasenovcu

Izdavač knjige je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje je već izdalo i knjigu “Jasenovački logori – istraživanja”.

* Kako sve ovo tumače istoričari?

– To je deo projekta koji na nov način tumači taj period hrvatske prošlosti, stvara se novi narativ o NDH – kaže za “Novosti” istoričar Milan Koljanin. – Uočljivo je da se u centar priče stavlja Jasenovac, kako bi se zaboravila brojna druga stratišta po Hrvatskoj.

Kao posebno opasno Koljanin ocenjuje to što se knjige promovišu preko Katoličke crkve, što im daje veći autoritet jer crkva ima veliki uticaj, i kada ona stane iza nečega taj se projekat ne dovodi u pitanje.

– U uređenim evropskim državama, ukoliko bi neko negirao zločine u Aušvicu ili nekom drugom logoru, to bi bilo tretirano kao krivično delo – napominje Koljanin.

Da ove knjige za cilj imaju reviziju savremene hrvatske istorije, negiranje ustaških zločina i relativizaciju celog perioda postojanja NDH, smatra istoričar iz Zagreba Hrvoje Klasić.

– Te knjige su delo članova Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u kome ima i akademski obrazovanih istoričara, ali ima i ljudi koji sa istorijom nemaju nikakve veze. To Društvo svojim delovanjem ne radi samo protiv Ustava Hrvatske, nego bi se određenim stavkama u njihovom “istraživanju” u demokratskom društvu i pravnoj državi pozabavila i pravosudna tela – upozorava Klasić.

I FILM U SLUŽBI REVIZIJE ISTORIJE

PROŠLE godine pojavili su se knjiga i film “Mit o Jasenovcu” Romana Leljka, koji takođe negiraju ustaške zločine. Film počinje rečima Maksa Luburića:

– Treba graditi hrvatsku državu za našu decu, bez kompleksa krivice, odgovornosti i rata očeva. U atomsko doba ne možemo propovedati stare sisteme, ali da stare vrline, i moramo misliti na onu Hrvatsku kakva će biti godine 2000, kada svi mi postariji budemo istrunuli u grobu.

Autor: Lj. BEGENIŠIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: