fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Osporava genocid, a ovde dobija nagrade – to je skandal“

Beograd — 700.000 ubijenih Srba – simbolika ili istina? I sedam decenija od stradanja u ustaškom logoru Jasenovac dovodi se u pitanje i broj žrtava i stepen tog zločina.

Foto: EPA-EFE-ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE-ANTONIO BAT

Istoričari kažu konsenzus je moguć kada se bude prestalo sa političkom zloupotrebom Jasenovca.

Ustaše su da bi izbegle tragove mučilišta u Jasenovcu spalile sva dokumenta. Da su i sačuvani svi spiskovi zatvorenika koje je vodila uprava logora ne bi se moglo doći do preciznog broja ubijenih. Iz iskaza svedoka ustanovilo se da se žrtve nisu uvek registrovale.

Od slika užasa nije se bežalo, ali se brojem, tvrde upućeni, licitiralo, krišom, i u vreme SFRJ. Devedesetih je ta licitacija javno eksplodirala. Debata o jasenovačkim žrtvama, po potrebi, aktuelna i danas.

“Ono što se zna u istorijografiji, s čim su se manje više ozbiljni istoričari saglasili oko toga imamo poimenični spisak od 83.000 žrtava, dok ozbiljni istraživči iz Muzeja žrtava genocida procenjuju da je bilo 120.000 stradalih”, rekao je Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju.

Vodeći svetski stručnjak za NDH Aleksander Korb zaključio je u razgovoru za hrvatski “Jutarnji list” da je zločina u Jasenovcu nesumnjivo bilo, ali da nije bilo genocida. On objašnjava da ne postoji nijedan dokument koji dokazuje da se radilo o unapred smišljenom planu, kakav je postojao u Nemačkoj prema Jevrejima.

“Neko ko nastoji da ospori da je nad Srbima bio genocid, a taj genocid je očigledniji od onoga što u modernom vremenu zovemo genocidom, i to čini u EU, a ovde u Beogradu dobije nagrade naših istroričara to je skandal”, naveo je istoričar Čedomir Antić.

Istoričari kažu da se kod prvih procena najvećih stradanja uvek pretera…a šta kažu jesu li Srbi uspeli da odbrane priču o sopstvenom stradanju?

“Elita u Srbiji nastala je u vreme realsocijalizma a u to vreme se smatralo nepristojnim da jedan narod govori o zločinima koji su nad njim načinjeni posebno u uslovima više nacionalne države”, dodao je Antić.

“S jedne strane tu je težnja ka bratstvu i jedinstvu a s druge imamo aljkavu administraciju i političku upotrebu prošlosti gde se manipuliše žrtvama”, naglašava Šarenac.

U pojedinim medijima pojavila se informacija da se srpska vlada, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, sprema da sa 20 miliona evra finansira film o stradanju srpskog naroda, Jevreja i Roma u Jasenovcu i da će uloge biti dodeljene holivudskim glumcima.

Video možete pogledati ovdje

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Komentar: „Stručnjak” za Jasenovac

Miloš Ković: Izbeći nedostojne rasprave o broju žrtava u NDH i Jasenovcu

Akademik Živanović: Ustaše su u Jasenovcu spaljivale živu decu! Postoje dokazi…

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: