fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komentar: „Stručnjak” za Jasenovac

„Jedan od vodećih stručnjaka za povijest NDH“ Aleksander Korb prodružio se onima koji tvrde da srpska strana preuveličava broj nastradalih u Jasenovcu i pozdravlja ideje o „novom brojanju” žrtava

Dragan Vujičić
Dragan Vujičić

„Vodeći svetski stručnjak“ za NDH Aleksander Korb (42), u ponedeljak je, putem B92 i još nekih srpskih portala, poručio da smatra da srpska strana brojem od 700.000 preuveličava broj nastradalih u Jasenovcu i pozdravio je ideju Kolinde Grabar Kitatrović „o novom brojanju“ žrtava u NDH.

U „Jutarnjem listu“, dan ranije, „jedan od vodećih stručnjaka za povijest NDH“ Aleksander Korb rekao je isto to. Novo je da je Korb za 24 sata od jednog od vodećih u Hrvatskoj postao vodeći stručnjak za NDH u Srbiji – čim je tekst iz „Jutarnjeg“ prešao Savu.

„Prvi svetski stručnjak“ za Jasenovac napisao je jednu knjigu o NDH, i to kao doktorsku disertaciju na nemačkom Humbolt univerzitetu 2011, pod nazivom „U senci svetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj 1941-1945“ (O Jasenovcu, pre Korba, objavljeno je oko 3.000 naslova).

I, zbog tvrdnji da se u NDH u ovom periodu nije dogodio genocid nad Srbima, i da hrvatski katolički kler i Vatikan nisu igrali bitnu ulogu u nasilju nad Srbima, a da je njihovo pokatoličavanje imalo „isključivo sekularni karakter“, istoričar i teolog dr Vladimir Umeljić „raščlanio“ je njegovu disertaciju u Zborniku radova Matice srpske iz 2012. Od Korbove studije – nije ostao kamen na kamenu.

U intervjuu koji „trese“ region stoji i da notornu istinu o najviše 130.000 ubijenih u Jasenovcu znaju i srpski stručnjaci i da postoji „konzensus stručnjaka“ oko njihovog broja.

Weltschmerz nad srpskim žrtvama u NDH, dakle, ima dogovorene granice. Bilo bi lepo da srpski „eksperti“ koji su postigli naučni konsenus o Jasenovcu sa Korbom i inima sada prosvetle ostale Srbe. Pa da se uklopimo u zadate granice.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

NIKOLA ŽIVKOVIĆ: CARSTVO LAŽI (1)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: