fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Akademik Živanović: Ustaše su u Jasenovcu spaljivale živu decu! Postoje dokazi…

Ustaški zlikovci u logoru Jasenovac ubijali su Srbe, Jevreje i Rome klanjem i udarcima maljem, jer nisu želeli da troše municiju na ‘srpske svinje’! Ljude su žive zakopavali ili spaljivali u pećima, a nisu štedeli čak ni malu decu! Kada smo iskopavali ostatke žrtava, među kostima smo nalazili i dečje cucle, kantice za mleko, igračke…

Ustaše ubjaju logoraše u blizini Jasenovca FOTO: MEMORIJALNI MUZEJ JASENOVAC / UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM
Ustaše ubjaju logoraše u blizini Jasenovca FOTO: MEMORIJALNI MUZEJ JASENOVAC / UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM

 

Ovako u razgovoru za Informer govori akademik Srboljub Živanović, član Međunarodne komisije za istinu o logoru Jasenovac. Živanović je inače antropolog, koji je kao član Državne komisije SFRJ 1964. godine istraživao ovo jezivo stratište.

Postoje dokazi

Profesor Živanović se više od 50 godina bori da istina o brutalnim ustaškim zločinima ne padne u zaborav. S mučninom je dočekao vest da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pokušava da falsifikuje istoriju i traži novo prebrojavanje žrtava.

Stravična brojka

Čak 110.000 dece starosti do 14 godina umrlo je u logorima NDH.

– Prema nalazu Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, sastavljene od brojnih svetskih stručnjaka, samo u ovom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje ubijeno je više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Među njima je bilo i najmanje 110.000 dece ispod 14 godina starosti. Za sve postoje čvrsti, konkretni dokazi. Ništa od ovoga što kažem nije bez osnova – navodi profesor Živanović i ističe da je Hrvatska jedina zemlja na svetu koja je imala koncentracione logore za istrebljenje dece!

Kada je pre 54 godine kao mladi antropolog i član jugoslovenske komisije došao u Jasenovac, zatekao je tamo brojne tragove jezivih zločina koje ne može da zaboravi do danas.

– Ljudi su u Jasenovcu ubijani klanjem, maljem, izgladnjivanjem, izlaganjem zimi i elementarnim nepogodama… Udarali su ih maljem po glavi, ali ih nisu uvek ubijali, već su ih tako polužive trpali u jame, grobnice ili ih bacali u Savu. Kada bi im nožem rasecali grkljan, često su namerno zaobilazili velike arterije da bi smrt bila bolnija i sporija… Žrtve nisu streljane jer Hrvati nisu hteli da troše municiju na ‘srpske svinje’! Koljači su se trudili da raspore osobu tako da kada je bace u reku voda lakše prodire i leš ne može da ispliva na povrljinu. Neki su, tako rasporeni, ostajali živi daveći se u Savi. Bilo je i onih mučenika koji su živi zakucavani ekserima za takozvane ‘topole smrti’ – priseća se akademik Živanović.

On podseća da su žrtve Jasenovca prikupljane u više od 1.100 mesta u tadašnjoj NDH.

– Žene i devojčice su najpre silovane, pa dovožene u Jasenovac da budu brutalno ubijene. U masovnim grobnicama smo nalazili cucle, kantice za mleko, igračke, šerpe i lonce, štake, sakrivene zlatnike, Davidove zvezde, krstiće i lančiće… – priseća se akademik.

Sve su zataškavali

Živanović podseća i da je za vreme komunističke diktature u Jugoslaviji postojala politika „bratstva i jedinstva“, pa se o zločinima Hrvata i rimokatolika protiv Srba, Jevreja i Roma nije smelo ni govoriti ni pisati.

– Po naređenju Komunističke partije Hrvatske, buldožerima su nakon rata uništeni svi tragovi logora u Jasenovcu i Donjoj Gradini da bi prikrili istinu. Mi smo kao istraživači imali posebne alate kojima smo vršili iskopavanja i ispitivanja, ali punu istinu o zločinima nismo mogli nigde da objavimo – objašnjava akademik Živanović, koji je zbog svojih otkrića brutalno progonjen od strane komunističkog režima i Josipa Broza Tita.

Više od 1.400 katoličkih sveštenika ubijalo Srbe

U strahotama u logorima NDH posebno se isticao zagrebački nadbiskup, kasnije kardinal Alojzije Stepinac, tvrdi Živanović.
– Prema nalazu američkih forenzičara, vilje od 1.400 rimokatoličkih sveštenika u njegovoj jurisdikciji su lično ubijali, silovali, mučili Srbe, Jevreje i Rome… Nedavno mi je jedan od preživelih logoraša koji živi u Australiji poslao svedočenje overeno u sudu o svemu što je gledao. Imao je sedam godina. Lično je, tvrdi, video Stepinca kako kolje srpsku decu! Napisao je da je u logoru bilo posebno slavlje kada bi dolazio kardinal. Nosio je nekakvu posebnu uniformu i nož, a njegov krst je bio mnogo veći od svih ostalih – prenosi profesor sećanja svedoka.

Vezane vijesti:

Srboljub Živanović: Zločinac Alojzije Stepinac i …

Prof. dr Srboljub Živanović: O broju dece ubijene u …

Živanović: Lično sam mesecima posmatrao leševe iz …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: