Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Oland o genocidu u Jermeniji

Fransoa-Oland.jpg

Pariz — Francuski predsednik Fransoa Oland
planira da predloži novi nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje genocida u
Jermeniji izmedju 1915. i 1917.

 

Podsetimo, Ustavni savet Francuske je poništio prethodni zakon smatrajući da se njime narušava sloboda izražavanja.

 

Francuski parlament je u januaru usvojio zakon kojim se kažnjava negiranje genocida nad Jermenima, za koje je bilo odgovorno tadašnje Otomansko carstvo, ali ga je u februaru ukinuo Ustavni savet sa obrazloženjem da je u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

 

Usvajanje tog zakona stvorilo je zategnutost izmedju Pariza i Ankare budući da Turska ne koristi termin „genocid“ za ubistva koja su se desila tokom nasilne deportacije Jermena od 1915. do 1917. godine prema drugim državama.

 

„Oland je ponovo izrazio spremnost da predloži nacrt zakona kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida nad Jermenima, i to je rekao tokom kampanje, ali i mnogo ranije“, saopštio je Koordinarajući savet jermenskih organizacija u Francuskoj.

 

Predstavnici Saveta sastaće se krajem meseca sa Olandom kako bi razgovarali o tome kako će novi nacrt zakona izgledati, navedeno je u njegovom saopštenju dostavljenom agenciji AFP.

 

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, kako primećuje BBC, izrazio je prethodno bojazan da bi odluka Ustavnog saveta mogla da učini gotovo nemogućim da se to pitanje ponovo pokrene.

 

Olandov kabinet je u subotu, medjutim, saopštio da je francuski predsednik tokom kampanje izrazio spremnost da izradi novi nacrt i da će se držati toga.

 

„Moramo pronaći način koji dozvoljava tekst (zakona) koji je u skladu sa Ustavom“, navedeno je u saopštenju.

 

I Olandov prethodnik, Nikola Sarkozi je naredio svojoj vladi da izradi novi nacrt pošto je prethodni bio odbačen.

 

 

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: