Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Оланд о геноциду у Јерменији

Fransoa-Oland.jpg

Париз — Француски председник Франсоа Оланд
планира да предложи нови нацрт закона коjим се кажњава негирање геноцида у
Јермениjи измедjу 1915. и 1917.

 

Подсетимо, Уставни савет Француске jе поништио претходни закон сматраjући да се њиме нарушава слобода изражавања.

 

Француски парламент jе у jануару усвоjио закон коjим се кажњава негирање геноцида над Јерменима, за коjе jе било одговорно тадашње Отоманско царство, али га jе у фебруару укинуо Уставни савет са образложењем да jе у супротности са слободом изражавања.

 

Усваjање тог закона створило jе затегнутост измедjу Париза и Анкаре будући да Турска не користи термин „геноцид“ за убиства коjа су се десила током насилне депортациjе Јермена од 1915. до 1917. године према другим државама.

 

„Оланд jе поново изразио спремност да предложи нацрт закона коjим би се кажњавало негирање геноцида над Јерменима, и то jе рекао током кампање, али и много раниjе“, саопштио jе Координараjући савет jерменских организациjа у Францускоj.

 

Представници Савета састаће се краjем месеца са Оландом како би разговарали о томе како ће нови нацрт закона изгледати, наведено jе у његовом саопштењу достављеном агенциjи АФП.

 

Шеф француске дипломатиjе Лоран Фабиjус, како примећуjе ББЦ, изразио jе претходно боjазан да би одлука Уставног савета могла да учини готово немогућим да се то питање поново покрене.

 

Оландов кабинет jе у суботу, медjутим, саопштио да jе француски председник током кампање изразио спремност да изради нови нацрт и да ће се држати тога.

 

„Морамо пронаћи начин коjи дозвољава текст (закона) коjи jе у складу са Уставом“, наведено jе у саопштењу.

 

И Оландов претходник, Никола Саркози jе наредио своjоj влади да изради нови нацрт пошто jе претходни био одбачен.

 

 

Извор: B92

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: