Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Aleksandar Stevanović: Sekira za zlikovca Francetića

Datum objave: utorak, 20 oktobra, 2020
Objavljeno u Podrinje, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Petar Trbojević je iz starog karabina pucao na Francetića i pogodio ga u okvir automata. Onda je sa sekirom u rukama na Francetića poleteo Mile Trbojević.

Komandant Crne Legije, pukovnik Jure Francetić u Starom Brodu, na obali Drine 1942.
Komandant Crne Legije, pukovnik Jure Francetić u Starom Brodu, na obali Drine 1942.

Ove godine se puno govorilo o Blagoju Jovoviću koji je konačno počeo da dobija mesto koje zaslužuje u srpskoj istoriji. Tu ipak nije kraj priče o srpskim osvetnicima.

Jedan od vodećih Pavelićevih zločinaca i glavni njegov miljenik bio je Juraj Francetić, zvani Jure i Juka. Francetić je bio komandant po zlu čuvene Crne legije koja je uglavnom bila sastavljena od muslimana iz Istočne Bosne. Pod Francetićevom komandom, pripadnici Crne legije izvršili su bezbrojne monstruozne zločine nad srpskim narodom, naročito u Istočnoj Bosni. Hrvati su u NDH Francetića zbog njegovih monstruoznih zločina doživljavali kao svog najvećeg nacionalnog junaka.

Francetić je 22. decembra 1942. pošao avionom iz Zagreba za Gospić. Usled kvara na avionu, pilot je bio prinuđen da se spusti u selo Močila kod Slunja na Kordunu. Sletanje je primetila seoska straža koja je odmah potrčala ka avionu. Francetić je pokušao da  pobegne, a kada je video poteru, otvorio je vatru iz svog automata, ali nije nikog pogodio.

Petar Trbojević je iz starog karabina pucao na Francetića i pogodio ga u okvir automata. Onda je sa sekirom u rukama na Francetića poleteo Mile Trbojević zvani Car. Stigao je Francetića i udario ga sekirom po glavi. Francetić pada. Mile mu prilazi i još četiri puta ga udara sekirom po glavi. Smrskao mu je potiljak i mali mozak.

Eugen Kvaternik, Jure Francetić i Rafeal Boban na mostu u Zvorniku

Kada su ga pretresli, stražari su uvideli na koga su naleteli. Iako bez svesti, Francetić je još uvek davao znake života. Zato su ga natovarili na zaprežna kola i odvezli u selo Rakovicu, odakle je kamionom  odvezen u Slunj, gde su partizanski lekari pokušali da mu spasu život da bi ga navodno zamenili za sto logoraša iz Jasenovca. Lekari su mu konstatovali pet fraktura lobanje i smrskan mali mozak.

Iako je nekoliko puta kratko dolazio do svesti i po rečima svedoka dozivao poglavnika Pavelića, Francetiću nije bilo spasa i umro je 27. decembra, pet dana nakon ranjavanja.

NDH je zvanično objavila vest o smrti Francetića tek 30. marta 1943. Proglašena je višednevna žalost za „hrvatskim vitezom Francetićem“.

Tako je skončao ovaj monstruozni zlikovac odgovoran za genocid nad Srbima i kao narod smo dužni da ne zaboravimo osvetnika Mileta Trbojevića. Da istražimo i saznamo njegov dalji životni put i iznesemo ga na svetlo istorije. Toliko je bar od nas zaslužio.

Osveta je bila junački izvršena!

Aleksandar Stevanović (1978), ekonomista iz Pančeva. Autor knjiga Beli vukovi (Pale, 2017), Junaci Solunskog fronta (Beograd – Novi Sad, 2018) i Vojvoda Babunski (Beograd – Novi Sad, 2019).

Izvor: Stanje stvari

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top