fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odustaje li hrvatsko pravosuđe i od Grubora?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvjestilo je juče javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani protiv Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića. Tim povodom Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću pita glavnog državnog odvjetnika odustaje li se i od istraga u vezi komandne odgovornosti Sačića za zločin počinjen u selu Grubori

Željko Sačić Foto: Robert Anić/PIXSELL
Željko Sačić      Foto: Robert Anić

Tokom jučerašnjeg dana Županijsko državno odvjetništvo RH izvjestilo je javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko (ATJ Lučko) Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika komandanta Stožera specijalne policije MUP-a. Tim povodom oglasila se Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

’S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paljenju sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi komandne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. avgusta 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori.

Civili srpske nacionalnosti koji su tog jutra ostali u svojim domovima su ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene’, navodi se u saopštenju.

Dokumenta smatra da prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu komandne odgovornosti Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tokom akcije Oluja.

Pripadnici ATJ Lučko ubili su mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli.

Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj.

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Grubori

Sačićeva panika zbog Grubora

OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAKON „OLUJE“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: