Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Odustaje li hrvatsko pravosuđe i od Grubora?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvjestilo je juče javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani protiv Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića. Tim povodom Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću pita glavnog državnog odvjetnika odustaje li se i od istraga u vezi komandne odgovornosti Sačića za zločin počinjen u selu Grubori

Željko Sačić Foto: Robert Anić/PIXSELL
Željko Sačić      Foto: Robert Anić

Tokom jučerašnjeg dana Županijsko državno odvjetništvo RH izvjestilo je javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko (ATJ Lučko) Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika komandanta Stožera specijalne policije MUP-a. Tim povodom oglasila se Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

’S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paljenju sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi komandne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. avgusta 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori.

Civili srpske nacionalnosti koji su tog jutra ostali u svojim domovima su ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene’, navodi se u saopštenju.

Dokumenta smatra da prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu komandne odgovornosti Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tokom akcije Oluja.

Pripadnici ATJ Lučko ubili su mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli.

Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj.

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Grubori

Sačićeva panika zbog Grubora

OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAKON „OLUJE“

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: