Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Optužnica za zločine nakon “Oluje”

Hrvatsko tužilaštvo juče je podiglo optužnicu protiv ratnog pomoćnika komandanta Štaba specijalne policije hrvatskog MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske jedinice “Lučko” Franje Drlje zbog ratnog zločina nad Srbima nakon akcije “Oluja” na području Knina i Gračaca.

Selo_Grubori.jpg

Ova optužnica uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u mjestu Grubori nepravosnažno oslobodio Drlju i drugog optuženog Božu Krajinu.

Sačić i Drljo optuženi su za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine, objavilo je državno tužilaštvo na internet stranici, ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženih, javljaju hrvatski mediji.

Tužilaštvo ističe da se zločin dogodio nakon što je izdata komanda jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici “Lučko”, koje su trebalo da pretraže područje na širem području Knina.

Sačić je optužen da je kao pomoćnik komandanta Štaba specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu propustio da obezbijedi efikasniji nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Tužilaštvo ga tereti da je propustio da obezbijedi dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici jedinice “Lučko” 25. avgusta 1995. u Gruborima usmrtili šest civila i zapalili većinu kuća u selu.

On je optužen da je, znajući za ovaj događaj i iako je bio dužan, propustio da preduzme mjere i radnje da budu spriječena dalja takva postupanja i da počinioci budu kažnjeni, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugooptuženi kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su 26. avgusta zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš.

Sačića optužnica tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinilaca.

On je komandantu jedinice izdiktirao neistinit izvještaj prema kojem je jedinica 25. avgusta u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu ubistvo Đ.K., hapšenje S.K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentifikovane ženske osobe i dva starija muškarca.

Tužilaštvo navodi da je takav neistinit izvještaj dostavljen Glavnom štabu Hrvatske vojske u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravosnažno oslobodio Drlju i Krajinu. U tom slučaju trebalo je da bude suđeno i Igoru Beneti, ali on nikada nije sjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a prema službenoj policijskoj priči izvršio je samoubistvo.

Za zločin u Gruborima ispočetka je bio osumnjičen i Sačić, ali istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U ZAGREBU IDENTIFIKOVANO 20 SRBA UBIJENIH U “OLUJI” I “BLjESKU”

FAŠISTIČKA DRŽAVA: Potpredsednik udruge specijalaca u Hrvatskoj javno pretio Srbima genocidom, država nije reagovala!

Optužnice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: