fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Optužnica za zločine nakon „Oluje“

Hrvatsko tužilaštvo juče je podiglo optužnicu protiv ratnog pomoćnika komandanta Štaba specijalne policije hrvatskog MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske jedinice „Lučko“ Franje Drlje zbog ratnog zločina nad Srbima nakon akcije „Oluja“ na području Knina i Gračaca.

Selo_Grubori.jpg

Ova optužnica uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u mjestu Grubori nepravosnažno oslobodio Drlju i drugog optuženog Božu Krajinu.

Sačić i Drljo optuženi su za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine, objavilo je državno tužilaštvo na internet stranici, ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženih, javljaju hrvatski mediji.

Tužilaštvo ističe da se zločin dogodio nakon što je izdata komanda jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici „Lučko“, koje su trebalo da pretraže područje na širem području Knina.

Sačić je optužen da je kao pomoćnik komandanta Štaba specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu propustio da obezbijedi efikasniji nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Tužilaštvo ga tereti da je propustio da obezbijedi dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici jedinice „Lučko“ 25. avgusta 1995. u Gruborima usmrtili šest civila i zapalili većinu kuća u selu.

On je optužen da je, znajući za ovaj događaj i iako je bio dužan, propustio da preduzme mjere i radnje da budu spriječena dalja takva postupanja i da počinioci budu kažnjeni, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugooptuženi kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su 26. avgusta zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš.

Sačića optužnica tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinilaca.

On je komandantu jedinice izdiktirao neistinit izvještaj prema kojem je jedinica 25. avgusta u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu ubistvo Đ.K., hapšenje S.K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentifikovane ženske osobe i dva starija muškarca.

Tužilaštvo navodi da je takav neistinit izvještaj dostavljen Glavnom štabu Hrvatske vojske u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravosnažno oslobodio Drlju i Krajinu. U tom slučaju trebalo je da bude suđeno i Igoru Beneti, ali on nikada nije sjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a prema službenoj policijskoj priči izvršio je samoubistvo.

Za zločin u Gruborima ispočetka je bio osumnjičen i Sačić, ali istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U ZAGREBU IDENTIFIKOVANO 20 SRBA UBIJENIH U „OLUJI“ I „BLjESKU“

FAŠISTIČKA DRŽAVA: Potpredsednik udruge specijalaca u Hrvatskoj javno pretio Srbima genocidom, država nije reagovala!

Optužnice

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: