fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održana deveta Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

U pres centru Udruženja novinara Srbije, 26. decembra 2019.  godine, održana je 9. Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, u organizaciji Udruženja novinara Srbije i uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Konferenciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji je pozdravio učesnike i goste i ukazao na značaj informisanja dijaspore i srpskog naroda u regionu o politici R. Srbije. Ceo govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića možete pronaći OVDE.

U prvom bloku konferencije pod nazivom ,,Javni servisi – predstavljanje programa za dijasporu: Saradnja, umrežavanje i razmena sadržaja s medijima i dopisnicima iz regiona i dijaspore“ , govorili su: Suzana Gvozdenović Puzović, odgovorna urednica programa za dijasporu RTS-a, emisija ,,Srbija na vezi“, Gordana Gligorić Gagović i Dragana Živojinović, urednice emisije ,,Večeras zajedno“ Drugog programa Radio Beograda, pet decenija programa za dijasporu, Olja Popović, urednica u Informativnom programu RTV-a, ,,Povratak na selo“ – kolaž o povratnicima iz dijaspore, Goran Pavlović, urednik emisije ,,Naši u svetu“ RTV-a i Mira Lolić Močević, urednik Redakcije specijalnih programa RTRS.

U drugom bloku konferencije koji je bio podeljen na dva panela, u okviru prvog dela pod nazivom ,,Uloga matice u osnaživanju medija, organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu: Iskustva korisnika programa podrške MSP – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i UNS-a“, govorili su: Saša Stojiljković, Savez Srba Slovenije i Srđan Kolar, predsednik Odbora za medije ZVO Vukovara.

U okviru drugog dela po nazivom ,,Predstavljanje medijske mreže dijaspore – dopisnici i mediji iz regiona i dijaspore“, govorili su: Slavica Milosavljević Brkić, Radio R. Srpske, emisija ,,Sabornik“ i urednica Dnevnog programa Radija R. Srpske, Branimir Đokić, urednik u Frankfurtskim vestima i Dragan Alorić, urednik Srpskog radija, iz Crne Gore i Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga (video uključenje).

U trećem bloku konferencije pod nazivom ,,Dopisnička uloga udruženja koja svojim projektima i aktivnostima doprinose očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u dijaspori i regionu“, govorili su: Dušan Bastašić, predsednik UG ,,Jadovno 1941.“, koji je predstavio film „Krst nad jamom“, Vanja Vasić, urednica portala RTS dijaspora, Srđan Mijalković, predsednik SPKD ,,Prosvjeta“, Austrija, Predrag Karasović, predsednik Tesline naučne fondacije u Srbiji, koji je predstavio TeslaTalk.tv, projekat umrežavanja matice i dijaspore putem interneta i Nena Ristić Kostovska, Udruženje žena Srpkinja u Makedoniji, koja je predstavila časopis na srpskom jeziku ,,Priče iz Makedonije“.

Konferencija je završena diskusijom o aktivnostima i inicijativama udruženja i organizacija iz dijaspore i regiona kao i davanjem predloga za unapređenje saradnje sa maticom.

Izvor: UPRAVA ZA SARADNjU S DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: