fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Одржана девета Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

У прес центру Удружења новинара Србије, 26. децембра 2019.  године, одржана је 9. Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, у организацији Удружења новинара Србије и уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Конференцију је отворио први потпредседник Владе и министар спољних послова, Ивица Дачић, који је поздравио учеснике и госте и указао на значај информисања дијаспоре и српског народа у региону о политици Р. Србије. Цео говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова, Ивице Дачића можете пронаћи ОВДЕ.

У првом блоку конференције под називом ,,Јавни сервиси – представљање програма за дијаспору: Сарадња, умрежавање и размена садржаја с медијима и дописницима из региона и дијаспоре“ , говорили су: Сузана Гвозденовић Пузовић, одговорна уредница програма за дијаспору РТС-а, емисија ,,Србија на вези“, Гордана Глигорић Гаговић и Драгана Живојиновић, уреднице емисије ,,Вечерас заједно“ Другог програма Радио Београда, пет деценија програма за дијаспору, Оља Поповић, уредница у Информативном програму РТВ-а, ,,Повратак на село“ – колаж о повратницима из дијаспоре, Горан Павловић, уредник емисије ,,Наши у свету“ РТВ-а и Мира Лолић Мочевић, уредник Редакције специјалних програма РТРС.

У другом блоку конференције који је био подељен на два панела, у оквиру првог дела под називом ,,Улога матице у оснаживању медија, организација и удружења Срба у дијаспори и региону: Искуства корисника програма подршке МСП – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и УНС-а“, говорили су: Саша Стојиљковић, Савез Срба Словеније и Срђан Колар, председник Одбора за медије ЗВО Вуковара.

У оквиру другог дела по називом ,,Представљање медијске мреже дијаспоре – дописници и медији из региона и дијаспоре“, говорили су: Славица Милосављевић Бркић, Радио Р. Српске, емисија ,,Саборник“ и уредница Дневног програма Радија Р. Српске, Бранимир Ђокић, уредник у Франкфуртским вестима и Драган Алорић, уредник Српског радија, из Црне Горе и Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага (видео укључење).

У трећем блоку конференције под називом ,,Дописничка улога удружења која својим пројектима и активностима доприносе очувању националног и културног идентитета Срба у дијаспори и региону“, говорили су: Душан Басташић, председник УГ ,,Јадовно 1941.“, који је представио филм „Крст над јамом“, Вања Васић, уредница портала РТС дијаспора, Срђан Мијалковић, председник СПКД ,,Просвјета“, Аустрија, Предраг Карасовић, председник Теслине научне фондације у Србији, који је представио TeslaTalk.tv, пројекат умрежавања матице и дијаспоре путем интернета и Нена Ристић Костовска, Удружење жена Српкиња у Македонији, која је представила часопис на српском језику ,,Приче из Македоније“.

Конференција је завршена дискусијом о активностима и иницијативама удружења и организација из дијаспоре и региона као и давањем предлога за унапређење сарадње са матицом.

Извор: УПРАВА ЗА САРАДЊУ С ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: