fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Одложен наставак поступка за рехабилитацију Недића

У Вишем суду у Београду данас је на неодређено одложен наставак процеса по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату

Милан Недић
Милан Недић

Београд – У Вишем суду у Београду данас је на неодређено одложен наставак процеса по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића јер се списи предмета налазе у Апелационом суду по жалби јеврејских општина.

Наставак поступка биће накнадно заказан, након што се одлучи по жалби а списи се врате Вишем суду.

Виши суд је зимус одбио учешће јеврејских општина у поступку као противника рехабилитације, јер је по Закону о рехабилитацији ово једностраначки поступак у којем нема две стране – и нема спора, већ се уврђује да ли су неком из идеолошких разлога одузета имовинска и грађанска права.

На то решење јеврејске општине су се жалиле.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

(Тањут)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Рехабилитација Милана Недића: Ново рочиште, позвана три сведока

Милан Недић није био ни ратни злочинац, ни мученик | Јадовно …

„Рехабилитација Недића би била срамотна и недопустива …

Владимир Димитријевић: Немци и усташе о Милану Недићу …

Са рочишта за рехабилитацију Недића изостала сва три сведока

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: