Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odlazak poslednjeg preživelog učesnika proboja iz logora Jasenovac

Prilikom bega iz logora skrivao se tri dana, a imao je svega 48 kilograma
Bazil Zukolo (1922 – 2021.)

Bazil Zukolo, poslednji preživeli učesnik proboja zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu, preminuo je u 99. godini, saopštio je juče Muzej žrtava genocida.

U saopštenju se podseća na biografiju Zukola, koji je rođen u Novskoj 1922, a zajedno s bratom, kao italijanski državljani i simpatizeri narodnooslobodilačkog pokreta, uspeo je da izbegne pozive za mobilizaciju u jedinice hrvatskog domobranstva. Kada je 1943. godine srednji brat Tomislav mobilisan u italijansku vojsku, Bazil i on odlučili su da se priključe partizanskom pokretu. Iste godine najstariji brat Stjepan i Bazil uhapšeni su u kratkom vremenskom razmaku i vezani žicom prebačeni su u novembru 1944. u Jasenovac. Muzej žrtava genocida dalje navodi da su Bazil i Stjepan u logoru raspoređeni u radnu grupu sedam – razni terenski poslovi – čiji je zadatak u poslednjim danima logora bio da naftu koja je u logor stigla u dva teretna vagona pretoče u manje bačve. „Ista radna grupa radila je na otkopavanju masovnih grobnica, a nafta je korišćena za spaljivanje leševa ubijenih zatočenika. Dana 21. aprila 1945. godine, veče uoči proboja iz logora u Jasenovcu, Bazil Zukolo bio je zatvoren na spratu zgrade krojačke i obućarske radionice. Zajedno s drugim zatvorenicima sledećeg dana krenuo je u proboj iz logora”, podseća se u saopštenju muzeja.

U proboju je ubijen njegov brat Stjepan, dok je Bazil prešao reku Strug zajedno s Markom Popovićem i još jednim logorašem. Njih trojica su se skrivala tri dana, sve dok nisu saznala da se u selu Vrbovljani nalaze partizani. Bazil Zukolo prilikom bega iz logora imao je svega 48 kilograma. Nakon završetka Drugog svetskog rata, vratio se u Slavonsku Požegu i sa suprugom Emilijom otvorio frizerski salon za žene i muškarce, navodi se u saopštenju povodom njegove smrti.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: