Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odlazak poslednjeg preživelog učesnika proboja iz logora Jasenovac

Datum objave: petak, 2 jula, 2021
Veličina slova: A- A+
Prilikom bega iz logora skrivao se tri dana, a imao je svega 48 kilograma
Bazil Zukolo (1922 – 2021.)

Bazil Zukolo, poslednji preživeli učesnik proboja zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu, preminuo je u 99. godini, saopštio je juče Muzej žrtava genocida.

U saopštenju se podseća na biografiju Zukola, koji je rođen u Novskoj 1922, a zajedno s bratom, kao italijanski državljani i simpatizeri narodnooslobodilačkog pokreta, uspeo je da izbegne pozive za mobilizaciju u jedinice hrvatskog domobranstva. Kada je 1943. godine srednji brat Tomislav mobilisan u italijansku vojsku, Bazil i on odlučili su da se priključe partizanskom pokretu. Iste godine najstariji brat Stjepan i Bazil uhapšeni su u kratkom vremenskom razmaku i vezani žicom prebačeni su u novembru 1944. u Jasenovac. Muzej žrtava genocida dalje navodi da su Bazil i Stjepan u logoru raspoređeni u radnu grupu sedam – razni terenski poslovi – čiji je zadatak u poslednjim danima logora bio da naftu koja je u logor stigla u dva teretna vagona pretoče u manje bačve. „Ista radna grupa radila je na otkopavanju masovnih grobnica, a nafta je korišćena za spaljivanje leševa ubijenih zatočenika. Dana 21. aprila 1945. godine, veče uoči proboja iz logora u Jasenovcu, Bazil Zukolo bio je zatvoren na spratu zgrade krojačke i obućarske radionice. Zajedno s drugim zatvorenicima sledećeg dana krenuo je u proboj iz logora”, podseća se u saopštenju muzeja.

U proboju je ubijen njegov brat Stjepan, dok je Bazil prešao reku Strug zajedno s Markom Popovićem i još jednim logorašem. Njih trojica su se skrivala tri dana, sve dok nisu saznala da se u selu Vrbovljani nalaze partizani. Bazil Zukolo prilikom bega iz logora imao je svega 48 kilograma. Nakon završetka Drugog svetskog rata, vratio se u Slavonsku Požegu i sa suprugom Emilijom otvorio frizerski salon za žene i muškarce, navodi se u saopštenju povodom njegove smrti.

Izvor: POLITIKA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top