Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Од нације великих ријечи до нације вриједних добара

Милорад Пуповац
Милорад Пуповац

Домовина заиста треба и мора да буде оно мјесто гдје је човјеку добро, рекао је на предавању у Вуковару предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац. У организацији Европског дома Вуковар, Пуповац је пред бројним аудиторијем одржао предавање на тему „Република Хрватска – домовина српске националне мањине“
– Данашње младе генерације не знају много о хисторији Срба у Хрватској, јер о томе не уче у школском програму и углавном је перцепција код ове популације да су Срби у Хрватску дошли уочи рата, носећи са собом лоше идеје – рекао је Милорад Пуповац.Говорећи о значајним Србима који су дали свој обол Хрватској, Пуповац је елаборирао улогу патријарха Јосифа Рајачића, композитора хрватске химне Јосифа Руњанина, научника Милутина Миланковића, револуционарке Наде Димић и пјесника Владана Деснице.
– Сви су они у својем времену дали свој допринос по принципу како је то и сам велики Никола Тесла у свом чувеном писму Владку Мачеку написао: „Поносим се својом хрватском домовином и српским родом.“
– Међутим, кућа у Лици у којој је рођен Рајачић, у овом је рату минирана и у њој је страдао даљњи патријархов потомак. Кућа глинског трговца Пелеша, у којој је млади поручник Руњанин компоновао хрватску химну, била је урушена због зуба времена и на наше је инсистирање обновљена. У њој треба да буде Музеј хрватске химне – институција коју ријетко која држава данас има. По Нади Димић звала се једна творница у Загребу које више нема – рекао је Пуповац, додавши да „све што је велико урађено, урадили су заједничким напорима и Хрвати и Срби, а све што је мало урађено, урадили смо када смо били једни против других“.
Пуповац каже да треба мијењати утисак који се ствара, да Срба овдје није било, а конкретним активностима стално показивати, гдје год за то има основа, да је Хрватска домовина и Срба. Осврнуо се и на актуелну свакодневицу наглашавајући како сви заједно у односу према савременом свијету требамо градити Хрватску да она од „нације великих ријечи постане нација вриједних културних, материјалних и привредних добара“.

Боро Ркман

Извор: СНВ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: