Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od nacije velikih riječi do nacije vrijednih dobara

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Domovina zaista treba i mora da bude ono mjesto gdje je čovjeku dobro, rekao je na predavanju u Vukovaru predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. U organizaciji Evropskog doma Vukovar, Pupovac je pred brojnim auditorijem održao predavanje na temu „Republika Hrvatska – domovina srpske nacionalne manjine“
– Današnje mlade generacije ne znaju mnogo o historiji Srba u Hrvatskoj, jer o tome ne uče u školskom programu i uglavnom je percepcija kod ove populacije da su Srbi u Hrvatsku došli uoči rata, noseći sa sobom loše ideje – rekao je Milorad Pupovac.Govoreći o značajnim Srbima koji su dali svoj obol Hrvatskoj, Pupovac je elaborirao ulogu patrijarha Josifa Rajačića, kompozitora hrvatske himne Josifa Runjanina, naučnika Milutina Milankovića, revolucionarke Nade Dimić i pjesnika Vladana Desnice.
– Svi su oni u svojem vremenu dali svoj doprinos po principu kako je to i sam veliki Nikola Tesla u svom čuvenom pismu Vladku Mačeku napisao: „Ponosim se svojom hrvatskom domovinom i srpskim rodom.“
– Međutim, kuća u Lici u kojoj je rođen Rajačić, u ovom je ratu minirana i u njoj je stradao daljnji patrijarhov potomak. Kuća glinskog trgovca Peleša, u kojoj je mladi poručnik Runjanin komponovao hrvatsku himnu, bila je urušena zbog zuba vremena i na naše je insistiranje obnovljena. U njoj treba da bude Muzej hrvatske himne – institucija koju rijetko koja država danas ima. Po Nadi Dimić zvala se jedna tvornica u Zagrebu koje više nema – rekao je Pupovac, dodavši da „sve što je veliko urađeno, uradili su zajedničkim naporima i Hrvati i Srbi, a sve što je malo urađeno, uradili smo kada smo bili jedni protiv drugih“.
Pupovac kaže da treba mijenjati utisak koji se stvara, da Srba ovdje nije bilo, a konkretnim aktivnostima stalno pokazivati, gdje god za to ima osnova, da je Hrvatska domovina i Srba. Osvrnuo se i na aktuelnu svakodnevicu naglašavajući kako svi zajedno u odnosu prema savremenom svijetu trebamo graditi Hrvatsku da ona od „nacije velikih riječi postane nacija vrijednih kulturnih, materijalnih i privrednih dobara“.

Boro Rkman

Izvor: SNV

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: