fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENO 28 GODINA OD STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU

U crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda uz ograničen broj prisutnih danas su služeni liturgija i parastos povodom 28 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su u tom selu počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

BROD, 26. MARTA /SRNA/


Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Radojica Ćetković iz Dervente sa brodskim sveštenicima.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da ove godine organizovanog obilježavanja nije bilo s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

„Poštovali smo odluku Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 10. marta u vezi sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, da ne bude organizovanog obilježavanja“, naveo je Vidić.

Nakon pomena ispred spomen-ploče u porti crkve vijenac su položili načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, predsjednik lokalne skupštine Miloš Stanišić, delegacija Boračke organizacije Brod i narodni poslanik Zoran Vidić.

Delagacije su posjetile i spomen-kuću porodice Zečević, gdje su položili vijenac i prislužili svijeće.

Vidić je podsjetio da su članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

On je istakao da je nad Srbima u Sijekovcu počinjen stravičan zločin, zvjerski je ubijeno 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Vidić je rekao da je najmlađa žrtva bio dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina.

„Za samo sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše iz porodica Milošević i Zečević. Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije“, rekao je Vidić.

BROD, 26. MARTA /SRNA/

On je zahvalio svima koji su prethodnih godina dolazili na obilježavanje godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu, ističući da je ove godine potrebno pridržavati se svih naredbi i uputstava nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Vidić je naveo da je mart za Srbe u Brodu bolan i veoma tužan mjesec i da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

„Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske snage zajedno sa 108. brigadom `Zbora narodne garde` zauzele centar grada“, ukazao je Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film „Od stradanja do slobode Broda“.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem bošnjačko-hrvatskog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica, potpomognuti snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Masakr u selu Sijekovcu

GRABOVAC: IZBJEGAVANjE IZVOĐENjA PRAVIH SVJEDOKA ZA SIJEKOVAC

UTVRĐEN PROGRAM OBILjEŽAVANjA 21 GODINE OD ZLOČIN

PODIĆI OPTUŽNICU ZA SIJEKOVAC

POČELO OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU

POČETAK PROCESA OPTUŽENOM ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: