Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Masakr u selu Sijekovcu

Datum objave: utorak, 26 marta, 2019
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Sijekovac

Najsuroviji zločin na prostoru bivše SFRJ dogodio se u selu Sijekovac, kod Bosanskog Broda, 26. marta 1992. godine. Hrvatska vojska masakrirala je 250 Roma, od kojih 116 mališana.

Najmlađem su bile dve, najstarijem 15 godina. Oni su u konvoju od četiri autobusa pokušali da odu u Italiju i postoje dokazi da su propušteni kroz srpske linije. Niko nije znao šta se s putnicima desilo sve do 2004. kada su ekshumirana 23 dečja tela u Sijekovcu. Svim žrtvama bili su izvađeni organi, a većina je bila obezglavljena!

U naselju Sijekovac tog 26. marta 1992. godine pripadnici regularne vojske Republike Hrvatske zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz Hrvatske i BiH koje su formirale SDA I HDZ ubili su 19 srpskih civila. U samo jednom popodnevnom času ubijeno je 19 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija 72 godine. Narednih dana ubijen je još 41 Srbin. Tijela ubijenih su danima vožena u kamionima–hladnjačama da bi kasnije bila sahranjena u masovne grobnice ili su bačena u rijeku Savu. Još se za jednim brojem ubijenih Srba iz Sijekovca traga i vode se kao nestali. Pobijeni Sijekovčani su žrtve prvog ratnog zločina u BiH. O tom zločinu postoje brojni dokazi, kao što postoje dokazi i o drugim zločinima u Brodu, čije su žrtve bili Srbi.

Predmet sa dokaznim materijalom 22. maja 2002. godine predat je haškim istražiocima, a Haški sud je predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH za ratne zločine, koje do sada ništa krucijalno nije učinilo da zločin bude osuđen. Predstavnici udruženja porodica žrtava smatraju da Tužilaštvo i Sud BiH izbjegavaju da pred lice pravde izvedu prave naredbodavce i izvršioce zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu koji se vjerovatno nalaze u Hrvatskoj.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 26. mart 2013. godine.

Vezane vijesti:

GRABOVAC: IZBJEGAVANjE IZVOĐENjA PRAVIH SVJEDOKA ZA SIJEKOVAC

UTVRĐEN PROGRAM OBILjEŽAVANjA 21 GODINE OD ZLOČIN

PODIĆI OPTUŽNICU ZA SIJEKOVAC

POČELO OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU

POČETAK PROCESA OPTUŽENOM ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top