fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Masakr u selu Sijekovcu

Sijekovac

Najsuroviji zločin na prostoru bivše SFRJ dogodio se u selu Sijekovac, kod Bosanskog Broda, 26. marta 1992. godine. Hrvatska vojska masakrirala je 250 Roma, od kojih 116 mališana.

Najmlađem su bile dve, najstarijem 15 godina. Oni su u konvoju od četiri autobusa pokušali da odu u Italiju i postoje dokazi da su propušteni kroz srpske linije. Niko nije znao šta se s putnicima desilo sve do 2004. kada su ekshumirana 23 dečja tela u Sijekovcu. Svim žrtvama bili su izvađeni organi, a većina je bila obezglavljena!

U naselju Sijekovac tog 26. marta 1992. godine pripadnici regularne vojske Republike Hrvatske zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz Hrvatske i BiH koje su formirale SDA I HDZ ubili su 19 srpskih civila. U samo jednom popodnevnom času ubijeno je 19 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija 72 godine. Narednih dana ubijen je još 41 Srbin. Tijela ubijenih su danima vožena u kamionima–hladnjačama da bi kasnije bila sahranjena u masovne grobnice ili su bačena u rijeku Savu. Još se za jednim brojem ubijenih Srba iz Sijekovca traga i vode se kao nestali. Pobijeni Sijekovčani su žrtve prvog ratnog zločina u BiH. O tom zločinu postoje brojni dokazi, kao što postoje dokazi i o drugim zločinima u Brodu, čije su žrtve bili Srbi.

Predmet sa dokaznim materijalom 22. maja 2002. godine predat je haškim istražiocima, a Haški sud je predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH za ratne zločine, koje do sada ništa krucijalno nije učinilo da zločin bude osuđen. Predstavnici udruženja porodica žrtava smatraju da Tužilaštvo i Sud BiH izbjegavaju da pred lice pravde izvedu prave naredbodavce i izvršioce zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu koji se vjerovatno nalaze u Hrvatskoj.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 26. mart 2013. godine.

Vezane vijesti:

GRABOVAC: IZBJEGAVANjE IZVOĐENjA PRAVIH SVJEDOKA ZA SIJEKOVAC

UTVRĐEN PROGRAM OBILjEŽAVANjA 21 GODINE OD ZLOČIN

PODIĆI OPTUŽNICU ZA SIJEKOVAC

POČELO OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU

POČETAK PROCESA OPTUŽENOM ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: