fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 26 godina od osnivanja slavne ratne brigade

Služenjem parastosa za više od 100 poginulih heroja i polaganjem vijenaca na Spomenik oslobodiocima, u Bijeljini je danas obilježeno 26 godina od osnivanja ratne brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ „Garda panteri“.

Služenjem parastosa za više od 100 poginulih heroja i polaganjem vijenaca na Spomenik oslobodiocima, u Bijeljini je danas obilježeno 26 godina od osnivanja ratne brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ "Garda panteri".
Dan osnivanja „Garde panteri“ Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja veterana „Garde panteri“ Milan Stević podsjetio je

na slavni ratni put i velike pobjede ove specijalne brigade tokom četvorogodišnje borbe za slobodu srpskog naroda u nekadašnjoj BiH, od proboja „Koridora života“ i deblokade srpskog življa Smoluće, do borbi na majevičkom, sarajevskom i bihaćkom ratištu.

Prema riječima Stevića, kroz brigadu je tokom rata prošlo više od 2.000 boraca.

Ratni komandanti „Garde panteri“ bili su Ljubiša Savić Mauzer, Branko Pantelić i Ljubiša Lazić, a ime ove slavne jedinice VRS danas nose brojni sportski kolektivi i udruženja građana.

Nekadašnji ratni komandant Ljubiša Lazić rekao je na skupu da su borci „Garde panteri“ ispunili zakletvu, odbranili svoj narod i Republiku Srpsku, koju i danas čuvaju.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je na skupu da je „Garda panteri“ bila najpoznatija jedinica srpske vojske sa ovog prostora i da njeni preživjeli borci imaju odgovornost da i u miru dosljedno i sa istom odlučnošću istrajavaju na očuvanju Republike Srpske.

„Ne smijemo zaboraviti doprinos svih jedinica vojske stvaranju Republike Srpske i moramo mnogo više voditi računa o izradi hronologije njihovog ratnog puta u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratum, da se istina pamti i da se zaustave pokušaji prekrajanja istorije kojima svjedočimo“, istakao je Savčić.

S tim u vezi, on je ukazao na aktuelni problem sa procesuiranjem u BiH zločina nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i ovog korpusa, navodeći da njihovo medijsko veličanje i laži o navodnoj odbrani BiH utiču i na sudsku vlast u preduzimanju mjera tokom ovog procesa.

„Izuzetno sam ponosan i veliko mi je zadovoljstvo što sam tu njihovu nabijeđenu `nebesku silu` nekoliko puta u borbama do nogu potukao“, rekao je Savčić.

Dan osnivanja „Garde panteri“ obilježen je u organizaciji Udruženja veterana ove specijalne jedinice, a vijence su na spomenik u centru Bijeljine položile delegacije ovog udruženja, BORS-a, predstavnici boračke organizacije opštine Ugljevik, ratne jedinice „Mandini lavovi“ i delegacija stranke PDP.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Priboju otkriven spomenik herojima odbrane | Jadovno 1941.

Služen parastos za poginule u Potpeći, Smolući i Tinji …

Obilježena 25. godišnjica bitke za Smoluću (VIDEO …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: