Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Priboju otkriven spomenik herojima odbrane

U Priboju kod Lopara danas je svečano otkriven i osveštan spomenik na kojem su uklesana imena 16 boraca Specijalne brigade „Garda Panteri“ koji su poginuli u odbrani ovog kraja i Republike Srpske.

U Priboju Kod Lopara danas je svečano otkriven i osveštan spomenik na kome su uklesana imena 16 boraca Specijalne brigade "Panteri" koji su poginuli u odbrani ovoga kraja i Republike Srpske.
Lopare – osveštanje spomenika Foto: SRNA

Spomenik je podignut u zaseoku Panjik, na mjestu gdje je poginuo komandant „Garde Panteri“, potpukovnik Branko Pantelić Panter.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić rekao je da su srpski junaci poginuli u akciji vraćanja teritorije od 4. do 24. septembra 1992. godine, nakon što je takozvana Armija BiH prethodno sa vjekovnih ognjišta protjerala cjelokupno srpsko stanovništvo na ovom području.

On je dodao da su na današnji dan prije 25 godina vođene najžešće borbe i da je u protivnapadu snaga Vojske Republike Srpske vraćena srpska teritorija.

Radić je u obraćanju okupljenima podsjetio da je nakon pogibije Pantelića komandovanje „Panterima“ preuzeo Ljubiša Savić Mauzer.

„U ovoj vojnoj operaciji znatan doprinos dali su pripadnici majevičkih i semberskih brigada. Akcija je uspješno završena, ali je, nažalost, plaćena visoka cijena, jer je poginulo 14 pripadnika `Garde Panteri`, dvojica istaknutih starješina Garde, a značajne gubitke imale su i druge jedinice Vojske Republike Srpske“, rekao je Radić.

On je zaključio da je narod majevičkog kraja podizanjem spomenika iskazao zahvalnost poginulim srpskim herojima.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da poginuli borci i njihova žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni i da prioritet u društvu moraju biti porodice poginulih.

„Opština Lopare pomaže sve boračke kategorije, a u narednih godinu dana planiramo da u opštinskoj administraciji zaposlimo troje djece iz porodica poginulih boraca“, najavio je Savić.

On je uvjeren da će tragični događaji iz prošlosti podstaći srpski narod da bude snažniji i mudriji, te da u budućnosti donosi što bolje odluke.

Skupu se obratio i veteran „Garde Panteri“ Ljubiša Lazić, podsjetivši da je na današnji dan 1992. godine na području Priboja poginulo sedam pripadnika Garde, u jednoj od najodlučnijih borbi za odbranu ovog kraja.

Infrastrukturu za spomenik finansirala je Opština Lopare, spomenik je donacija kamenoresca iz Bijeljine Drage Mirkovića, a zemlju na kojoj je podignuto ovo obilježje poklonio je mještanin Slavko Đukanović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od osnivanja „Garde Panteri“ | Jadovno …

Služen parastos za poginule u Potpeći, Smolući i Tinji …

Obilježena 25. godišnjica bitke za Smoluću (VIDEO …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: