fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježena 25. godišnjica bitke za Smoluću (VIDEO)

Kod spomen-obilježja Majkama poginulih srpskih sinova u Bijeljini obilježen je Međunarodni dan nestalih. Istovremeno, na gradskom groblju Pučile, obilježena je 25. godišnjica bitke za Smoluću, koja se smatra jednom od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske u otadžbinskom ratu. Probojem fronta iz višemjesečnog okruženja iz srpskih sela Smoluća, Potpeć i Tinje izvučeno je blizu 8.000 muškaraca, žena i djece.

Smoluća Foto: RTRS
Smoluća Foto: RTRS

Združene snage Istočno-bosanskog korpusa, čiju je okosnicu činila specijalna jedninica Garda „Panteri“ iz višemjesečnog neprijateljskog okruženja spasili su stanovništvo Smoluće, Tinje i Potpeći. Život je dalo 60 vojnika, a ranjeno je 200 boraca i civila.

Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice obilježilo je Dan nestalih uz poruku da su nezadovoljni radom institucija za traženje nestalih.

Srpska još traga za 1.670 boraca i civila – još se ne zna šta se desilo sa 65 lica sa područja Semberije i Majevice. U Udruženju porodica nestalih boraca i civila ogorčeni su i nezadovoljni radom institucija za traženje nestalih.

– Prioritet je pronalaženje Bošnjaka i optuživanje Srba, a za poginule i nestale Srbe nema ni krivaca ni otpužnica – kaže Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja.

Prije dva mjeseca na Majevici su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe i još se čeka njihova identifikacija. Svjedoci nemilih događaja u periodu jun-avgust 1992. godine, kada je oko 8.000 mještana tri srpska sela kod Tuzle bilo u potpunoj blokadi od neprijateljske vojske, još pamte strahote koje su preživjeli.

– Za 74 dana palo je 3.000 granata. Preživio sam tada veliki stres i sada bolujem od trajnih psihičkih stresova, 23 godine trošim lijekove – kaže Dimitrije Vuković, mještanin Smoluće.

Viteška bitka srpske vojske za evakuaciju stanovništva iz sela pretvorenih u logor pokazala je karakter rata u BiH.

– Ljudstvo iz Smoluće je u velikom broju izvučeno i spaseno pokolja i jedne teške tragedije, jer da su ostali tamo i da ta operacija nije uspjela, oni bi doživjeli pokolj, kao što je i onih osam stanovnika koji su ostali – kaže Budimir Gavrić, penzionisani general VRS.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić poručuje da ovi događaji svjedoče da je građanski rat imao, posebno u drugoj fazi, elemente vjerskog rata ali da bošnjačko, tadašnje muslimansko rukovodstovo po svaku cijenu želi to da sakrije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpkse

Vezane vijesti:

Obilježavanje 25 godina od oslobođenja srpskog naroda u Smolući, Tinji i Potpeći (VIDEO)

OSLOBAĐANjE SMOLUĆE, POTPEĆI I TINjE – NAJHUMANIJA …

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo | Jadovno …

Pomen ubijenim Srbima u Pučilama kod Bijeljine | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: