Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 22 godine od pogibije Zorana Cvijetića

U Istočnom Novom Sarajevu danas je položeno cvijeće i prislužene su svijeće kod spomen-obilježja Zoranu Cvijetiću, prvom načelniku Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije, koji je poginuo prije 22 godine u Lukavici od snajperskog hica sa brda Mojmilo.

U Istočnom Novom Sarajevu danas je položeno cvijeće i prislužene su svijeće na spomen-obilježje Zoranu Cvijetiću
U Istočnom Novom Sarajevu danas je položeno cvijeće i prislužene su svijeće na spomen-obilježje Zoranu Cvijetiću

Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, zajedno sa veteranima službi bezbjednosti Republike Srpske, borcima Vojske Republike Srpske i predstavnicima grada i opština u sastavu Istočnog Sarajeva, odali su počast kod spomen-obilježja koje je podignuto na mjestu Cvijetićeve pogibije.

Načelnik CJB Istočno Sarajevo Srpko Kosorić istakao je da su se danas okupili da obilježe dan pogibije Zorana Cvijetića, koji je život ugradio u temelje Republike Srpske.

“Mi obilježavamo i dane pogibije naših 782 pripadnika MUP-a. Oni ne smiju biti zaboraviti jer su dali živote za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Kosorić.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske – Podružnica Istočno Sarajevo Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić bio jedan od osnivača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i jedan od najmlađih načelnika centara službi bezbjednosti.

On je naveo da je Udruženje veterana službi bezbjednosti u opštinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo pokrenulo inicijativu da jedna od ulica bude nazvana po Zoranu Cvijetiću, koji je kao najviše rangirani policajac ugradio život u temelje otadžbine.

“Od opštine Sokolac dobili smo odgovor da je procedura u toku, a isto očekujemo i od opštine Istočno Novo Sarajevo”, kaže Pejić.

On je rekao da će Udruženje danas uputiti prijedlog Vladi Republike Srpske da se kao dan Udruženja veterana obilježava 30. mart, što je datum kada je 1992. godine Cvijetić na Sokocu izvršio smotru jedinica srpske policije iz stanica sa područja Sarajevsko–romanijske i birčanske regije i predao raport tada već postavljenom ministru unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH. Pejić kaže da je tada formirana Milicija Srpske BiH.

Prema njegovim riječima, iz te organizacije je izrastao MUP koji svakog dana potvrđuje da je svojim profesionalnim odnosom i hrabrašću pripadnika spreman da odbrani i sačuva Republiku Srpsku.

On je najavio da će Udurženje 30. marta na Sokocu organizovati zborovanje svih veterana službi bezbjednosti.

“To će biti prilika da sve nevladine organizacije koje su nastale iz odbrambeno-otadžbinskog rata podnesu zahtjev i budu kolektivni članovi Boračke organizacije Republike Srpske, čiji smo i mi član, jer mislimo da samo jaka Boračka organizacija može sačuvati Srpsku i obezbijediti jedinstvo koje nam je neophodno”, poručio je Pejić.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da se danas obilježavaju 22 godine od pogibije velikog čovjeka i komandanta koji je u najtežim vremenima po srpski narod imao viziju šta se sprema i, uprkos svim nedaćama, imao snage da stane na čelo MUP-a kao prvi načelnik i da zajedno sa narodom odbrane svoja ognjišta.

“Naša obaveza je da nikad ne zaboravimo njega, kao i oko 800 poginulih pripadnika MUP-a i više od 20.000 poginulih boraca koji su stvorili Republiku Srpsku”, istakao je Lalić.

Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine.

Za načelnika Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije imenovan je u aprilu 1992. godine, a učestvovao je i u stvaranju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prije rata bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Sokolac.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Hosovci pobili Cvjetiće u Presjenici

Optužnica protiv tri lica za ratne zločine nad Srbima iz Hadžića

Svjedok vidio kako optuženi siječe glavu srpskom civilu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: