Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Optužnica protiv tri lica za ratne zločine nad Srbima iz Hadžića

Datum objave: utorak, 15 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mustafe Divjana, Ferida Delića i Alije Gazibare za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima sa područja Hadžića.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Oni su optuženi da su 1993. godine postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Divjana optužnica tereti da je u aprilu 1993. godine, na lokalitetu Poljoprivredni institut – Butmir, gdje je oko 30 zatvorenika, civila srpske nacionalnosti iz logora “Silos” i “Krupa”, radilo na prinudnom kopanju rovova na prvoj liniji, pucao za grupom koja je uspjela pobjeći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske i dvojicu ubio.

Optuženima se stavlja na teret da su zajedno sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, nakon što je Divjan, uz prijetnju lišenja života, dvojicu zatvorenika izveo iz tranšeja i doveo ih u prostoriju dežurane u zgradi Poljoprivrednog instituta – Butmir, a potom su ih tukli palicama, kundacima, nogama, prijeteći im da će ih strijeljati, zbog čega su žrtve trpjele snažne fizičke i duševne bolove.

Potom su ih sa još oko 10 zatvorenika natjerali da skoče u jamu dubine oko tri metra, više puta ulazili u jamu, tukli zatvorenike nogama, rukama, palicama, kundacima pušaka i drugim predmetima, prijeteći im da će ih zaklati i ubiti ukoliko ne kažu ko je organizovao bjekstvo navedenih zatvorenika.

Delića optužnica tereti da je istog dana zajedno sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH, kao primjer drugima da ne bježe, izveo jednog zatvorenika iz jame i odveo ga u jednu od prostorija Poljoprivrednog instituta, gdje je ubijen, a potom naredio dvojici zatvorenika da tijelo preminulog, kao i tijela prethodno ubijenih zatvorenika u tranšeji, odnesu do Stanice vojne policije u Butmiru.

Delić i Gazibara optuženi su da su nakon što su naoružani automatskim puškama, zajedno sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, ispred Stanice vojne policije u Butmiru, gdje su dovedeni zatvorenici srpske nacionalnosti, natjerali ih da uđu u kamion i unesu tijela preminulih da bi ih prevezli do prostorija pritvora u Hrasnici, te su prilikom vožnje tukli rukama, nogama, kundacima pušaka i drugim predmetima, te urinirali po zatvorenicima i tijelima ubijenih zatvorenika.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Novo suđenje Dediću za zločine nad Srbima iz Breze

Alispahić: Samo ratno Predsjedništvo BiH moglo riješiti problem „Silosa“

Dokazana krivica za zločine nad Srbima u Sarajevu

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top