fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok vidio kako optuženi siječe glavu srpskom civilu

Mudžahedin

Na suđenju za ratne zločine nad srpskim civilima na području Rogatice i Foče, svjedok Tužilaštva BiH, zaštićenog identiteta, „ST-1“ izjavio je da je vidio kako optuženi Emir Drakovac siječe glavu jednom čovjeku u selu Vratsalići, opština Rogatica.

Prema njegovim riječima, na sastanku u Ustiprači formiran je bataljon u čijem su sastavu bile i Rogatička i Kukavička četa, koje su odlazile u zajedničke akcije u „povratak teritorija prema Rogatici“, a u jednoj od njih u selu Vratsalići naišli su na čovjeka koji je pekao rakiju, javlja Birn.

„Drakovac i još jedan su mu stajali iza leđa. Nisam vidio ko, ali neko je pucao u tog čovjeka, a onda su navalili na rakiju. Potom mu je Drakovac sjekirom odsjekao glavu. Zajedno su mu odsjekli polni organ i stavili mu u usta, a zatim glavu nabili na kolac“, rekao je svjedok.

On je naveo da je učestvovao i u drugim akcijama u zauzimanju Zebine šume, opština Foča.

Zaštićeni svjedok ispričao je da je nakon bolničkog liječenja u Goraždu sa ocem i komšijom krenuo nazad u selo u potrazi za hranom i da su se usput zaustavili u selu Brčigovo, gdje su bile smještene dvije čete.

„S jedne strane je bila komanda Četvrtog bataljona i Kukavička četa, a s druge strane Rogatička četa. Ukupno je u te dvije čete bilo oko 200 do 300 ljudi“, rekao je svjedok.

On je naveo da tada još nije bio vojno angažovan zbog opeklina, ali da je njegov brat bio u Kukavičkoj četi, u čijem su se vrhu nalazili Rasim Šuša i Hajrulah Šišić.

Kako je rekao ST-1, bio je i diverzantski vod kojim je komandovao Muhamed Šišić, a u čijem sastavu su bili Tarik Šišić, Aziz Šuša, Emir Drakovac, Salko Alić i drugi.

U Rogatičkoj četi, na tom terenu, glavni su bili, kako je rekao svjedok, Kasim Delić, Rusmir Pavica i izvjesni Memica.

On je naveo da je idući prema Kukavicama, koje su tada bile napuštene, na magistralnom putu vidio oko 20 tijela.

„Izgorjeli putnički automobili, leševi svuda po asfaltu, spaljeni. Brzo smo otišli odatle“, prisjetio se ST-1.

On je rekao da je u povratku u Brčigovo sreo Diverzantski vod Kukavičke čete, koji je krenuo na zadatak da postavi minu pod vozilo.

„Oni su nam ispričali da su vraćajući se na jednom dijelu vidjeli kolonu iz pravca Mesića, kojoj su napravili zasjedu. Bio je jedan kamion i vozila. Rekli su da su uništili nekoliko vozila i da su ubili neke ljude, te da su pucali po autobusu. Onda su pljačkali i našli benzin i zapalili“, ispričao je svjedok.

On je rekao da je Tarik Šišić ispričao da je tada „neka baba bacila bombu od koje je ranjen“, a da je Aziz Aganović pokazivao sat koji je nekome skinuo sa ruke.

„ST-1“ je naveo da se priključio Kukavičkoj četi i da je sa Muhamedom Šišićem još dva puta išao u Kukavice po hranu.

Drugi put kada je odlazio u selo, vidio je na putu iste leševe, koji su bili u fazi raspadanja.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 lica srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić bio je komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. godine na području Rogatice pucao u jednog civila, kojem je potom odsjekao glavu i polni organ, kao i da je krajem 1992. na području opštine Foča ubio jednog vojnika, a drugog mučio.

Na pitanje Tužilaštva je svjedok, koji je svjedočio uz distorziju slike putem videolinka iz Beograda, rekao da je 2001. godine otišao iz Goražda zbog prijetnji, te da mu je pružena zaštita „sa srpske strane“.

Ovog svjedoka će odbrane ispitati na ročištu zakazanom za 15. decembar.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

GALIJAŠEVIĆ: ZLOČINI POD KOMANDOM SDA

Planirali napade na policiju RS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: