fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Галијашевић: Злочин под команодом СДА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/zlocini_mudzahedina_nad_zarobljenim_srpskim_borcima.jpg

Документациjа коjу jе потпредсjедник ФБиХ Мирсад Кебо поднио Тужилаштву БиХ односи се на велико построjавање свих команданата корпуса и дивизиjа jединице „Ел муџахедин“ коjу jе извршио Алиjа Изетбеговић, у септембру 1992. на Паљенику, недалеко од мjеста гдjе jе у исто вриjеме брутално убиjен српски цивил, рекао jе Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галиjашевић.

„Према моjим сазнањима, тоj смотри присуствовао jе и Бакир, син Алиjе Изетбеговића. Потпредсjедник ФБиХ, наjвjероватниjе, мисли на његову одговорност за оваj злочин, иако jе Кебо приjаву могао подниjети и против Шефика Џаферовића, коjи jе такође био присутан, Шемсудина Мехмедовића, Сакиба Махмуљина, Сеада Делића… Укратко, Кебо jе требало да приjави циjелу злочиначку организациjу СДА и тражи забрану њеног рада“, истакао jе Галиjашевић.

Коментаришући документациjу, коjу jе Кебо прослиjедио Тужилаштву БиХ, а коjа се, како jе наведено, односи на сумњу да су неки високопозиционирани званичници БиХ, иако су били присутни десет метара од мjеста злочина, прећутали бруталну ликвидациjу, односно одрубљивање главе цивилу српске националности коjу су починили припадници одреда „Ел муџахедин“ у мjесту Возућа, Галиjашевић jе рекао да злочини тог одреда нису изоловани инцидент него начин ратовања и застрашивања иза кога jе стаjао и коjи jе наредио политички врх СДА на челу са Алиjом Изетбеговићем.

„За ту прилику доведени су ветерани авганистанског рата и формиран jе засебан одред. Одрубљивање глава троjици позадинаца Воjске Републике Српске и jедном цивилу на Тешањском ратишту, под покровитељством Шемсудина Мехмедовића, представља почетак злочина ове jединице“, истакао jе Галиjашевић.

Иако jе за злочине одреда „Ел муџахедин“, командант Главног штаба такозване Армиjе БиХ Расим Делић осуђен на три године затвора, каже Галиjашевић, ипак, ниjедан нижерангирани командант и ниjедан брутални убица из ове jединице ниjе процесуиран, а камоли кажњен.

„Шта више, главни свjедок Хашког тужилаштва у предмету против Расима Делића био jе главни обавjештаjац одреда ‘Ел муџахедин’ Аjман Авад, коjи се из Сараjева обратио видео линком и свjедочио да jе одред био потпуно под командом политичког и воjног врха такозване Републике БиХ и да jе извршавао њихове наредбе“, истакао jе Галиjашевић, додавши да jе „Расим Делић умро од стида и инфаркта, а Аjман Авад, припадник муслиманског братства из Сириjе, некажњено живи у БиХ као њен држављанин са свим правима“.

Галиjашевић jе истакао да су злочини на подручjу Возуће били предмет хашких процеса, али не и Тужилаштва и Суда БиХ и то само због „укључености комплетног воjног и политичког врха ратне БиХ у злочине на том ратишту“.

Он jе навео да „у свjетлу опште политике Алиjе Изетбеговића и злочиначке организациjе под именом СДА, посматра и њихов однос према ритуалним одсиjецањима глава, према муџахединима, тероризму и ‘Исламскоj држави“.

„Док те бруталне убице, скривене иза ислама, живе слободно у овоj земљи и мирно спаваjу, она никада не може бити држава закона нити чланица коалициjе за борбу против тероризма“, истакао jе он.

Коментаришући дио документациjе, коjу jе Кебо такође доставио Тужилаштву, о локациjи обjекта у коме jе jедна страна обавjештаjна служба имала прислушни и командни центар у Зеници, а коjи су, како jе навео, у периоду од 1993. до 1994. године посjећивали високи званичници БиХ, коjи и сада обављаjу наjвише функциjе у БиХ, Галиjашевић jе рекао да jе „риjеч о Таjноj служби Иранске револуционарне гарде ‘Пасдарени’, са коjом jе породица Изетбеговић наставила сарадњу до дана данашњег“.

„Породица Изетбеговић jе са њима на ‘Погорелици’ планирала и увjежбавала вjерске милициjе за ликвидациjе политичких противника. Искуство Хомеиниjеве исламске државе Алиjа Изетбеговић jе предочио у програм Исламске декларациjе за успостављање исламске државе на тлу БиХ“, истакао jе Галиjашевић.

Галиjашевић jе навео да jе предмет Кебине приjаве требало да буде и брутално убиство и стриjељање 24 Хрвата у селима Малине, Бикоши код Травника, чиjе гробнице до данас нису откривене нити се уопште трагало за починиоцима.

„Кебо jе требало да приjави и убиство одсиjецањем глава Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу и Гоjку Вучићу, као и окрутно поступање према 12 заробљених воjника Воjске Републике Српске у селу Ливаде и логору Каменица код Завидовића од 21. до 24. jула 1995. године“, навео jе Галиjашевић.

Он jе додао да jе предмет Кебине приjаве требало да буде и доказана сериjа злочина, коjа се догодила у септембру 1995. године када су воjници 328. бригаде 5. батаљона такозване Армиjе БиХ и муџахедини заробили око 60 српских воjника и цивила, укључуjући и три жене у близини села Кестен.

„Заробљеницима jе било наређено да у колони пjешице крену према Кестену. Путем су двоjица заробљеника – Миленко Станић и Живинко Тодоровић – убиjени из ватреног оружjа. У логору Каменица заробљеници су били затворени на два спрата jедне напуштене куће. Из посредних доказа, укључуjући и доказе добиjене ексхумациjом, слиjеди да су та 52 заточеника на краjу убиjена“, навео jе Галиjашевић.

Он jе додао да су таj злочин починили припадници одреда „Ел Муџахедин“, у периоду од 11. септембра 1995. до 14. децембра 1995. године. „Врх такозване Републике БиХ и врх СДА учествовао jе у овом злочину и његовом касниjем прикривању“, истакао jе Галиjашевић.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

КЕБО: ВИСОКИ ЗВАНИЧНИЦИ ПРЕЋУТАЛИ ОДРУБЉИВАЊЕ ГЛАВЕ СРБИНУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: