fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hosovci pobili Cvjetiće u Presjenici

Na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH Arif Koso rekao je da je vidio kada je pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ zaklao ženu iz porodice Cvjetić u Presjenici.

Sud_BiHKoso je ispričao da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane učestvovao u deblokadi sela Presjenica, kao i puta prema Igmanu i Bjelašnici.

On je rekao da je vidio policajca Hamdiju Krupaliju koji je organizovao transport zarobljenih srpskih civila, prenosi Birn.

Prema njegovim riječima, nakon deblokade ovog područja, od srpskih porodica jedino su ostali članovi porodice Cvjetić koji nisu htjeli da se sele.

Svjedok je rekao da su krajem maja ili početkom juna 1992. godine u hidroelektranu u Bogatićima, gdje je imao stan, došli pripadnici HOS-a sa tri električara i saopštili mu da imaju zadatak da uspostave dalekovod prema planinama.

Pripadnici HOS-a su se, kako je naveo, raspitivali za područje na kome žive srpske porodice.

„Nisam znao imena HOS-ovcima. Bio je Šok, Rebro, Zijo – on je najviše pričao. Rekli su mi da idem sa njima ujutro da im pokažem teren i lokaciju rovova“, izjavio je Koso.

On je ispričao da je sutradan sa Rebrom otišao da mu kaže gdje je rov i da je ta osoba ubila staricu Dragicu Cvjetić.

„Ja sam vidio da je on njoj rekao nešto, a onda je uzeo kuhinjski nož i zaklao je tu. Čuo sam krkljanje. Pitao sam ga zašto to radi, a on je rekao: `Ti svoj, a ja ću svoj posao`“, prisjetio se svjedok i dodao da je potom čuo lupanje iz pravca kuća gdje su bili ostali članovi porodice Cvjetić.

Ta grupa HOS-ovaca je potom, prema njegovim riječima, uvodila u kuće ostale Cvjetiće i potom ih likvidirala.

„Ubili bi me da sam nešto pokušao“, izjavio je Koso, koji je napomenuo da ovaj događaj nije službeno prijavio.

On je naveo da zna i za ubistvo troje Srba u Kijevu. Odgovarajući na pitanje odbrane, Koso je rekao da ne isključuje mogućnost da su te tri osobe poginule, a ne ubijene.

Na ovom ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok „V“ koji je rekao da je sa pripadnicima HOS-a i dvojicom električara išao na popravku dalekovoda za Igman i Bjelašnicu.

Prema njegovim riječima, HOS-ovci su otišli u pravcu kuća Cvjetića, odakle su se čuli pucnji. Tek sutradan, kako je dodao, čuo je da su HOS-ovci pobili Cvjetiće.

Danilo Bjelica posvjedočio je da je u Kalinoviku od zarobljenika Ferida Zagorca čuo da su njegovi tetak i tetka, Vaso i Bosa Bjelica, ubijeni u Trnovu kada ih je izvjesni Sabahudin Karačić zakačio sajlom za auto i vukao.

„Njihova tijela su pronađena 1993. godine kada su Srbi zauzeli Trnovo. Našli su sajlu i konopce oko njihovih nogu“, izjavio je on.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Trnovo, Šarić komandant Štaba teritorijalne odbrane u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Suđenje će biti nastavljeno 12. januara.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Optužnica protiv tri lica za ratne zločine nad Srbima iz Hadžića

Novo suđenje Dediću za zločine nad Srbima iz Breze

Dokazana krivica za zločine nad Srbima u Sarajevu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: