Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen dan fočanskih brigada

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Božovac i na centralnom gradskom spomeniku poginulim borcima i civilima, te posjetom spomen-sobi u Gradskom muzeju, Boračka organizacija Foča obilježila je Dan fočanskih brigada – 8. april.

Obilježavanje fočanskih brigada Foto: SRNA
Obilježavanje fočanskih brigada
Foto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković rekao je da su na današnji dan 1992. godine počela ratna dejstva u Foči.

„Počelo je paljenjem srpskih kuća i ubijanjem srpskih civila, a srpski narod je u samoodbrani krenuo u vojno organizovanje“, rekao je Stanković.

Prve vojne formacije, koje su imale zadatak da zaštite srpsko stanovništvo, nastale su od manjih naoružanih grupa i seoskih straža, da bi kasnije u sastavu Hercegovačkog korpusa, dvije hercegovačke pješadijske brigade iz Foče, koje su imale oko 3.000 boraca, učestvovale u borbama na cijelom području Srpske.

„Fočanski borci su učestvovali na ratištima u okolini Foče, a išli su i na sarajevsko ratište, Ozren, Olovo, Bihać, kompletnu Hercegovinu. Fočaci su stizali gdje god je bilo potrebno“, istakao je Stanković.

Prema podacima nekadašnjeg komandanta Fočanske brigade generala u penziji Novaka Paprice, u borbi je poginulo 319 boraca iz Foče, van borbenih dejstava 41, nesrećnim slučajem 34, samoubistvo je izvršilo 19 boraca, 26 je umrlo prirodnom smrću, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem.

Civilnih žrtava rata na srpskoj strani u Foči bilo je 148.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Svjedok vidio kako optuženi siječe glavu srpskom civilu

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: