Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 76 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba u Starom Brodu

U Starom Brodu kod Višegrada danas će biti obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH, najavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Sveštenik Dragan Vukotić podsjetio je da je u proljeće 1942. godine iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo, a srpski narod sa područja Sarajeva, Olova, Kladnja, Romanije, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice u zbjegovima je krenuo prema Višegradu da pređe Drinu i spas potraži u Srbiji.

„U Višegradu italijanska vojska nije dozvolila narodu da pređe preko ćuprije i zbjegovi su krenuli niz Drinu prema selima Miloševići i Stari Brod gdje se nalazila skela“, rekao je Vukotić Srni.

On je naveo da su ustaše sustizale zbjegove i na najokrutnije načine vršile pokolje nad srpskom nejači.

Prema njegovim riječima, od polovine marta do 2. maja stradalo je više od 6.000 žena, djece i staraca, a najmasovni pokolj dogodio se na pravoslavni praznik Mladence 22. marta 1942. godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom će 22. marta od 12.00 časova služiti parastos za ubijene i osveštati temelje spomen-muzeja u Starom Brodu koji će svjedočiti o najvećoj grobnici Srba iz 1942. godine na ovom prostoru.

Polaganje cvijeća na spomen-ploču i polaganje ruža u rijeku Drinu planirano je u 12.45 časova, nakon čega će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje organizuje Crkvena opština Višegrad u saradnji sa opštinama Rogatica, Sokolac i Višegrad.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

U Starom Brodu je 2008. godine podignuto obilježje, a u pločama od kamena uklesana su imena ubijenih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: