fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NjEGOVATI KULTURU SJEĆANjA KAKO ISTORIJA NE BI BILA FALSIFIKOVANA

Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivanišević

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je da je osveštanje hrama u Prebilovcima 8. avgusta od izuzetnog značaja jer je to mjesto jedne od najvećih katastrofa u Drugom svjetskom ratu, gdje nakon ustaškog noža ništa živo nije ostalo.

„Japanci su vršili istraživanje prošlog vijeka o najvećim katastrofama i na treće mjesto svrstali zločin u Prebilovcima. Na prvo mjesto su stavili Nagasaki, a potom zločin u jednom mjestu u Češkoj i u jednom selu u Francuskoj koje su uništili Amerikanci prilikom iskrcavanja zato što je tu bilo jako njemačko uporište. Prebilovci su, prema njima, treći najveći zločin u 20. vijeku“, rekao je Ivanišević Srni.

On je istakao da Prebilovcima posebnu težinu daje to što se zločin ponovio, odnosno potomci zločinaca su 1992. godine izvadili i uništili kosti ubijenih Srba.

„Ponovljeni zločin mnogo je teži“, rekao je Ivanišević.

On je istakao da su srpske kosti posijane ne samo u Evropi već i u Africi, da su mnoga stratišta nepoznata i bezimena, ali da je zahvalan Bogu da su Srbi počeli da obilježavaju svoja stratišta.

„Ironija je da za Prebilovce znaju čak i u dalekoj Aziji, a da za taj zločin mnogi Srbi ne znaju. Samo slušamo i pričamo, a gotovo se nikada nismo odužili tim pokojnicima „, kaže Ivanišević.

On je ukazao na potrebu da Srbi i srpske institucije njeguju kulturu sjećanja jer će jedino to spriječiti da istorija bude falsifikovana, a žrtve zaboravljene.

„Kada država ne brine, a to je činjenica, ne može se održati kontinuitet, a bez kontinuiteta nema sećanja, nema istine“, upozorio je Ivanišević.

Ustaše su 1941. godine u Prebilovcima ubile 850 Srba od ukupno 1.000 koliko je živjelo u tom selu.

Gradnja hrama u Prebilovcima, u čiju kriptu je položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve za vrijeme Drugog svjetskog rata, počela je 1991. godine.

Međutim, tokom 1992. godine Hrvatska vojska predvođena generalom Jankom Bobetkom minirala je kriptu i bagerima praktično uradila sve da se tragovi zločina unište.

Iako je veliki broj moštiju uništen sačuvano je sedam sanduka. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao je prebilovačke mučenike i slave se kao sveti svakog 6. avgusta.

Spomen-hram u Prebilovcima ponovo se obnavlja, zahvaljujući brojnim donatorima. Među njima veliki je broj Srba koji su porijeklom iz Hercegovine. Veliku pomoć i podršku u izgradnji hrama pružila je Vlada Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vladika Grigorije potvrdio: 8. avgusta osveštanje Hrama u …

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u …

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: