fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЊЕГОВАТИ КУЛТУРУ СЈЕЋАЊА КАКО ИСТОРИЈА НЕ БИ БИЛА ФАЛСИФИКОВАНА

Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић

Директор Института за истраживање српских страдања у 20. виjеку Миливоjе Иванишевић изjавио jе да jе освештање храма у Пребиловцима 8. августа од изузетног значаjа jер jе то мjесто jедне од наjвећих катастрофа у Другом свjетском рату, гдjе након усташког ножа ништа живо ниjе остало.

„Јапанци су вршили истраживање прошлог виjека о наjвећим катастрофама и на треће мjесто сврстали злочин у Пребиловцима. На прво мjесто су ставили Нагасаки, а потом злочин у jедном мjесту у Чешкоj и у jедном селу у Францускоj коjе су уништили Американци приликом искрцавања зато што jе ту било jако њемачко упориште. Пребиловци су, према њима, трећи наjвећи злочин у 20. виjеку“, рекао jе Иванишевић Срни.

Он jе истакао да Пребиловцима посебну тежину даjе то што се злочин поновио, односно потомци злочинаца су 1992. године извадили и уништили кости убиjених Срба.

„Поновљени злочин много jе тежи“, рекао jе Иванишевић.

Он jе истакао да су српске кости посиjане не само у Европи већ и у Африци, да су многа стратишта непозната и безимена, али да jе захвалан Богу да су Срби почели да обиљежаваjу своjа стратишта.

„Ирониjа jе да за Пребиловце знаjу чак и у далекоj Азиjи, а да за таj злочин многи Срби не знаjу. Само слушамо и причамо, а готово се никада нисмо одужили тим покоjницима „, каже Иванишевић.

Он jе указао на потребу да Срби и српске институциjе његуjу културу сjећања jер ће jедино то сприjечити да историjа буде фалсификована, а жртве заборављене.

„Када држава не брине, а то jе чињеница, не може се одржати континуитет, а без континуитета нема сећања, нема истине“, упозорио jе Иванишевић.

Усташе су 1941. године у Пребиловцима убиле 850 Срба од укупно 1.000 колико jе живjело у том селу.

Градња храма у Пребиловцима, у чиjу крипту jе положено више хиљада посмртних остатака Срба убиjених у долини Неретве за вриjеме Другог свjетског рата, почела jе 1991. године.

Међутим, током 1992. године Хрватска воjска предвођена генералом Јанком Бобетком минирала jе крипту и багерима практично урадила све да се трагови злочина униште.

Иако jе велики броj моштиjу уништен сачувано jе седам сандука. Свети архиjереjски Сабор Српске православне цркве канонизовао jе пребиловачке мученике и славе се као свети сваког 6. августа.

Спомен-храм у Пребиловцима поново се обнавља, захваљуjући броjним донаторима. Међу њима велики jе броj Срба коjи су пориjеклом из Херцеговине. Велику помоћ и подршку у изградњи храма пружила jе Влада Републике Српске.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Владика Григориjе потврдио: 8. августа освештање Храма у …

Злочин у Пребиловцима jе jедан од наjсрамниjих догађаjа у …

ВИДЕО – Изложба „Пребиловци“ – Београд 21. маj 2015 …

Пребиловци – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: