fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Niš je u Drugom svetskom ratu bombardovan čak 67 puta

Niš je u Drugom svetskom ratu bombardovan 67 puta u periodu od 1941. do 1944. godine. Bombardovali su ga Nemci, Angloamerikanci i jedanput Crvena armija. Prvo bombardovanje bilo je 6. aprila 1941. godine naletom nemačkih aviona. Tada je oboren jedan nemački „meseršmit 109”, a pilot je zarobljen.
Avionski snimak Niša iz 1930. godine sa Sabornom crkvom

Nakon ulaska Nemaca u Niš, grad su počeli da bombarduju Angloamerikanci pristigli iz baza u južnoj Italiji. Njihovi primarni ciljevi bili su bombardovanje naftonosnih postrojenja u Rumuniji, a kad su bili loši meteorološki uslovi, rezervni ciljevi bili su srpski gradovi: Niš, Leskovac, Beograd… Bombardovanja Niša počela su 20. oktobra 1943. godine. Tog dana je 40 četvoromotoraca u 13 časova bombardovalo železničku infrastrukturu u gradu i okolini. Poginulo je 700 građana Niša.

Bombardovanja su bila intenzivna od proleća 1944. godine. Strašno je bilo ono na Veliki petak, 5. aprila. Počelo je u 15 časova i gađan je centar grada. Srušeno je jedno krilo Sabornog hrama u Prijezdinoj ulici. Pogođeni su oltar crkve i krstionica. Gađane su i bolnica i Finansijska direkcija grada. Oko Sabornog hrama, uz mnogo žrtava, srušeni su brojni civilni objekti. Tada je u Ulici Stanka Vlasotinčanina poginuo i deo moje porodice. U drugom talasu istog dana bombardovane su železničke instalacije i Železnička radionica, koja je sravnjena sa zemljom.

Grad je bombardovan i nakon oslobođenja od Nemaca, 14. oktobra 1944. godine. Teškim bombama od 250 do 1.000 kilograma 20. oktobra su bombardovani industrijski objekti Niša.

Bilans savezničkog bombardovanja je četvrtina razrušenih zgrada u gradu, više od 1.800 poginulih i 800 ranjenih Nišlija. Industrijska struktura bila je potpuno porušena.

Slobodan T. Petrović,
Kladovo

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: