fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ниш је у Другом светском рату бомбардован чак 67 пута

Ниш је у Другом светском рату бомбардован 67 пута у периоду од 1941. до 1944. године. Бомбардовали су га Немци, Англоамериканци и једанпут Црвена армија. Прво бомбардовање било је 6. априла 1941. године налетом немачких авиона. Тада је оборен један немачки „месершмит 109”, а пилот је заробљен.
Авионски снимак Ниша из 1930. године са Саборном црквом

Након уласка Немаца у Ниш, град су почели да бомбардују Англоамериканци пристигли из база у јужној Италији. Њихови примарни циљеви били су бомбардовање нафтоносних постројења у Румунији, а кад су били лоши метеоролошки услови, резервни циљеви били су српски градови: Ниш, Лесковац, Београд… Бомбардовања Ниша почела су 20. октобра 1943. године. Тог дана је 40 четворомотораца у 13 часова бомбардовало железничку инфраструктуру у граду и околини. Погинуло је 700 грађана Ниша.

Бомбардовања су била интензивна од пролећа 1944. године. Страшно је било оно на Велики петак, 5. априла. Почело је у 15 часова и гађан је центар града. Срушено је једно крило Саборног храма у Пријездиној улици. Погођени су олтар цркве и крстионица. Гађане су и болница и Финансијска дирекција града. Око Саборног храма, уз много жртава, срушени су бројни цивилни објекти. Тада је у Улици Станка Власотинчанина погинуо и део моје породице. У другом таласу истог дана бомбардоване су железничке инсталације и Железничка радионица, која је сравњена са земљом.

Град је бомбардован и након ослобођења од Немаца, 14. октобра 1944. године. Тешким бомбама од 250 до 1.000 килограма 20. октобра су бомбардовани индустријски објекти Ниша.

Биланс савезничког бомбардовања је четвртина разрушених зграда у граду, више од 1.800 погинулих и 800 рањених Нишлија. Индустријска структура била је потпуно порушена.

Слободан Т. Петровић,
Кладово

Извор: ПОЛИТИКА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: