Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

НЕОПХОДНО СТОПИРАТИ РЕЗОЛУЦИЈУ ИЛИ ЈЕ ИЗМИЈЕНИТИ

Руски академик и историчар Јелена Гускова упозорава да jе главни удар британске резолуциjе на Републику Српску, али, у случаjу да буде изгласана, био би осуђен циjели српски народ.

Јелена Гускова

Јелена Гускова

Разговарала: Весна ШУРБАТ

Русиjа треба да гласа против британске резолуциjе о Сребреници или да потпуно промиjени текст, посебно двиjе тачке о осуди и порицању геноцида, истиче руски академик и историчар Јелена Гускова.

Гускова у интервjуу Срни истиче да британска резолуциjа не смиjе да прође Савjет безбjедности УН, jер се њом осуђуjе циjели српски народ.

“Не смиjемо дозволити да та резолуциjа прође у том облику и да буде изгласана”, наводи Гускова, коjа jе руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академиjе наука.

Она сматра да би било добро да Русиjа предложи промjену текста британске резолуциjе, односно да се из текста избаци да се “осуђуjе свако порицање геноцида у Сребреници”, а тамо гдjе се “осуђуjе геноцид у Сребреници” обавезно треба додати и – “српског, муслиманског и хрватског становништва”.

“Не могу да буду криви само Срби”, наглашава Гускова и напомиње да jе то приjедлог и предсjедника Републике Српске Милорада Додика.

Она оцjењуjе да jе у тексту британске резолуциjе врло опасан став да се “осуђуjе свако порицање геноцида у Сребреници”.

“Случаj Сребренице показуjе да они не истражуjу, него измишљаjу. Они блокираjу Србиjу са свих страна, а овом резолуциjом желе да блокираjу потрагу за истином о догађаjима у БиХ од 1992-1995. године”, истиче Гускова.

Према њеноj оцjени, текст британске резолуциjе о Сребреници jе “веома лукаво направљен”, са много помињања риjечи “геноцид”, а доминираjу двиjе антисрпске тачке.

Прва jе она у коjоj се “осуђуjе геноцид у Сребреници”, што значи да послиjе тога нико неће моћи да каже да геноцида ниjе било, а друга тачка jе “осуда о порицању тог геноцида”.

Гусова упозорава да jе главни удар британске резолуциjе на Републику Српску, али, у случаjу да се та резолуциjа изгласа, био би осуђен циjели српски народ.

“На другим мjестима те резолуциjе пише и о геноциду уопште, као да су Срби правили геноцид и у другим мjестима. Зато не смиjемо дозволити да та резолуциjа прође”, наводи Гускова.

У интервjуу Срни она напомиње да jе ово испит и за Русиjу, коjа ће гласати и дискутовати о томе у Савjету безбjедности УН.

Гускова указуjе да jош нема чврстог става руководства Србиjе поводом британске резолуциjе и наводи да не зна како ће српска власт изаћи из ове ситуациjе, с обзиром на то да jе парламент Србиjе приjе неколико година сам изгласао своjу резолуциjу о Сребреници.

Једини чврст став jесте став Републике Српске и њеног предсjедника Милорада Додика, наводи Гускова, и подсjећа да jе Додик рекао да текст има доста лоших момената о чему ће разговарати са руским шефом дипломатиjе Сергеjем Лавровим.

Гускова сматра да jе и некадашња власт у Србиjи крива за ови ситуациjу, jер jе у парламенту приjе неколико година изгласана резолуциjа о Сребреници.

“Послала сам отворено писмо српскоj скупштини и молила да не журе са доношењем те резолуциjе, jер ће то Србиjу скупо коштати, и поручила да треба направити научни тим коjи ће до краjа да истражи таj догађаj”, наводи Гускова, коjа jе инострани члан Српске академиjе наука и уметности (САНУ).

Према њеним риjечима, сада jе дошло вриjеме огромног притиска на Србиjу, Републику Српску и Русиjу, а Запад, нарочито Вашингтон, користи различите методе притиска, међу коjима jе и ова британска резолуциjа и Сребреници.

Гускова закључуjе да jе добро што jе кабинет предсjедника Србиjе, према писању београдских медиjа, оциjенио да Србиjа треба да затражи од Русиjе да блокира британску резолуциjу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА – Jadovno 1941.

САДРЖАЈ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ СЕ ЈОШ ДОГОВАРА …

Сребреница, резолуциjа, сврха – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: