Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Neoboriv zločinački poduhvat u Hrvatskoj

Datum objave: sreda, 22 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Haške sudije naučile su pameti Hrvatsku i 12 američkih lobista koji su se Tribunalu požalili na kvalifikaciju “Oluje” kao udruženog zločinačkog poduhvata. Tribunal je odbacio njihov podnesak, čime je dao nadu oštećenima, prije svih protjeranim Srbima i porodicama ubijenih u toj vojno-policijskoj akciji, da će “Oluja” na kraju i zvanično biti okvalifikovana kao udruženi zločinački poduhvat.

Savo Štrbac
Savo Štrbac

To bi zadovoljilo hrvatske Srbe i dalo im mogućnost da se izbore za svoja izgubljena prava, ali i da pokrenu sporove protiv Hrvatske za nadoknadu štete za svoje ubijene, rekao je Savo Štrbac direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

– Ovakav razvoj događaja može biti vjetar u leđa tužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid. I dalje smatram da to pitanje treba riješiti na sudu, jer su političke elite promjenjiva kategorija – rekao je Štrbac u intervjuu za “Fokus”.

FOKUS: Kako ste vi dočekali vijest o odbacivanju hrvatskog podneska od strane Haškog tribunala?

ŠTRBAC: Nakon odbacivanja podnesaka Hrvatske i njenih američkih lobista u Haškom tribunalu, može se očekivati potvrda presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču za “Oluju” i to za udruženi zločinački poduhvat. Gotovina i Markač su osuđeni na 24 i 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. To što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo, nakon hrvatskog, i podnesak 12 lobista, govori kako se može očekivati da se potvrdi prvostepena presuda po pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, iz Hrvatske. Dobro je što je Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo zahtjev 12 američkih, navodnih pravnih i vojnih stručnjaka, uz ocjenu da su pristrasni i da nisu objektivni, te da su dvojica iz te grupe već bila ranije uključena u ovaj slučaj, od kojih jedan kao vještak odbrane Gotovine, a drugi kao izvještač UN, koji je tvrdio da nije bilo zločina nad srpskim civilima u akciji “Medački džep”. Ova sudska odluka potvrđuje da je sve ovo Hrvatska izlobirala i da su platili tih 12 veličanstvenih, kako su ih predstavljali u Hrvatskoj.

Mislim da su ih haške sudije dobro naučile pameti.

Hrvatska se i dalje nada da će uspjeti da spase generale i hrvatsku državu, jer se boji posljedica presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer tada više ništa neće biti kao prije.

FOKUS: Šta je, zapravo, to na čemu se temelji udruženi zločinački poduhvat u Hrvatskoj?

ŠTRBAC: Prvostepni sud u Hagu je najvećim dijelom presude od 1.400 strana obrazložio tu kvalifikaciju. To je jedna pravna sintagma, koja je originalni proizvod Haškog tribunala. Ona podrazumijeva da aktuelna vojna, državna i policijska vlast odluči šta će učiniti s protivnim stranom. Najkonkretnije. Tuđman je s najodgovornijim ljudima nekoliko dana pred “Oluju” napravio plan kako protjerati Srbe za sva vremena s područja Krajine. Čuvena je njegova rečenica da treba udariti tako da nestanu za sva vremena. Po tom scenariju s Briona, o čemu postoje transkripti, odigralo se sve na terenu. Desilo se etničko čišćenje Srba. Udruženi zločinački poduhvat ima svoj nastavak u presudi Haga, koji kaže da je hrvatski vrh organizovao etničko čišćenje. To se i ostvarilo.

FOKUS: Akcija hrvatske vojske u akciji “Oluja” nastavila se i u BiH, ali epiloga do danas nema. Kako to doživljavate?

ŠTRBAC: Mnogi zločini nad Srbima nisu procesuirani. Pred Hagom nema više šansi za procesuiranje, za ono što do 2004. godine nije podignuta optužnica.

Zato ostaju nacionalni sudovi. Međunarodna zajednica pomogla je nacionalne sudove za nastavak suđenja za ratne zločine. Ako hoćemo istinsko suočavanje s prošlošću, onda se svi slučajevi koji upućuju na zločin moraju procesuirati. Do tog nismo došli, ni u Hrvatskoj, a posebno u BiH. Sudovi za ratne zločine na ovim prostorima imaće posla u narednih nekoliko decenija.

FOKUS: Kakav je položaj Srba u Hrvatskoj i da li skoro članstvo te zemlje u EU donosi neki osjetno bolji položaj srpskim povratnicima?

ŠTRBAC: Nažalost, za sada taj položaj se ne popravlja. Istina, kratak je mandat ove vlade. U projektima vlade, kao i budžetu, koji je tek usvojen ne vidim stavke koje bi nešto bitnije promijenile položaj Srba u Hrvatskoj, kao i onih, koji su trenutno izvan zemlje. Ima mnogo neriješenih problema.

M. KREMENOVIĆ

Izvor: fokus

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top