Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Необорив злочиначки подухват у Хрватској

Датум објаве: среда, 22 фебруара, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Хашке судиjе научиле су памети Хрватску и 12 америчких лобиста коjи су се Трибуналу пожалили на квалификациjу “Олуjе” као удруженог злочиначког подухвата. Трибунал jе одбацио њихов поднесак, чиме jе дао наду оштећенима, приjе свих протjераним Србима и породицама убиjених у тоj воjно-полициjскоj акциjи, да ће “Олуjа” на краjу и званично бити оквалификована као удружени злочиначки подухват.

Саво Штрбац
Саво Штрбац

То би задовољило хрватске Србе и дало им могућност да се изборе за своjа изгубљена права, али и да покрену спорове против Хрватске за надокнаду штете за своjе убиjене, рекао jе Саво Штрбац директор Документационо-информационог центра “Веритас”.

– Овакав развоj догађаjа може бити вjетар у леђа тужби Србиjе против Хрватске за геноцид. И даље сматрам да то питање треба риjешити на суду, jер су политичке елите промjењива категориjа – рекао jе Штрбац у интервjуу за “Фокус”.

ФОКУС: Како сте ви дочекали виjест о одбацивању хрватског поднеска од стране Хашког трибунала?

ШТРБАЦ: Након одбацивања поднесака Хрватске и њених америчких лобиста у Хашком трибуналу, може се очекивати потврда пресуде двоjици хрватских генерала Анти Готовини и Младену Маркачу за “Олуjу” и то за удружени злочиначки подухват. Готовина и Маркач су осуђени на 24 и 18 година због учешћа у удруженом злочиначком подухвату, коjи jе предводио хрватски предсjедник Фрањо Туђман. То што jе Жалбено виjеће Хашког трибунала одбацило, након хрватског, и поднесак 12 лобиста, говори како се може очекивати да се потврди првостепена пресуда по питању удруженог злочиначког подухвата, чиjи jе циљ био траjно и присилно протjеривање Срба из Краjине, из Хрватске. Добро jе што jе Жалбено виjеће Хашког суда одбацило захтjев 12 америчких, наводних правних и воjних стручњака, уз оцjену да су пристрасни и да нису обjективни, те да су двоjица из те групе већ била раниjе укључена у оваj случаj, од коjих jедан као вjештак одбране Готовине, а други као извjештач УН, коjи jе тврдио да ниjе било злочина над српским цивилима у акциjи “Медачки џеп”. Ова судска одлука потврђуjе да jе све ово Хрватска излобирала и да су платили тих 12 величанствених, како су их представљали у Хрватскоj.

Мислим да су их хашке судиjе добро научиле памети.

Хрватска се и даље нада да ће успjети да спасе генерале и хрватску државу, jер се боjи посљедица пресуде о удруженом злочиначком подухвату, jер тада више ништа неће бити као приjе.

ФОКУС: Шта jе, заправо, то на чему се темељи удружени злочиначки подухват у Хрватскоj?

ШТРБАЦ: Првостепни суд у Хагу jе наjвећим диjелом пресуде од 1.400 страна образложио ту квалификациjу. То jе jедна правна синтагма, коjа jе оригинални производ Хашког трибунала. Она подразумиjева да актуелна воjна, државна и полициjска власт одлучи шта ће учинити с противним страном. Наjконкретниjе. Туђман jе с наjодговорниjим људима неколико дана пред “Олуjу” направио план како протjерати Србе за сва времена с подручjа Краjине. Чувена jе његова реченица да треба ударити тако да нестану за сва времена. По том сценариjу с Бриона, о чему постоjе транскрипти, одиграло се све на терену. Десило се етничко чишћење Срба. Удружени злочиначки подухват има своj наставак у пресуди Хага, коjи каже да jе хрватски врх организовао етничко чишћење. То се и остварило.

ФОКУС: Акциjа хрватске воjске у акциjи “Олуjа” наставила се и у БиХ, али епилога до данас нема. Како то доживљавате?

ШТРБАЦ: Многи злочини над Србима нису процесуирани. Пред Хагом нема више шанси за процесуирање, за оно што до 2004. године ниjе подигнута оптужница.

Зато остаjу национални судови. Међународна заjедница помогла jе националне судове за наставак суђења за ратне злочине. Ако хоћемо истинско суочавање с прошлошћу, онда се сви случаjеви коjи упућуjу на злочин мораjу процесуирати. До тог нисмо дошли, ни у Хрватскоj, а посебно у БиХ. Судови за ратне злочине на овим просторима имаће посла у наредних неколико децениjа.

ФОКУС: Какав jе положаj Срба у Хрватскоj и да ли скоро чланство те земље у ЕУ доноси неки осjетно бољи положаj српским повратницима?

ШТРБАЦ: Нажалост, за сада таj положаj се не поправља. Истина, кратак jе мандат ове владе. У проjектима владе, као и буџету, коjи jе тек усвоjен не видим ставке коjе би нешто битниjе промиjениле положаj Срба у Хрватскоj, као и оних, коjи су тренутно изван земље. Има много нериjешених проблема.

М. КРЕМЕНОВИЋ

Извор: fokus

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top