Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

“Nemci, platićete ratnu odštetu kad-tad”

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u utorak da će grčka vlada učiniti šta je neophodno kako bi od Nemačke naplatila ratnu odštetu za nacističku okupaciju.

Grčka ne odustaje od ratne odštete Foto: Reuters
Grčka ne odustaje od ratne odštete
Foto: Reuters

– Grčka vlada će uraditi šta je neophodno, prvo na diplomatskom, a potom na zakonskom nivou, ukoliko je to neophodno, da ispuni tu istorijsku obavezu – rekao je Cipras na komemorativnoj svečanosti za 317 Grka, koji su ubijeni tokom nemačke okupacije 16. avgusta 1943. godine.

Grčka, po prvi put, ima sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, rekao je grčki premijer i dodao da je sada vreme za nemačku vladu da prizna da je to pitanje otvoreno i da “stoji za pregovaračkim stolom”.

– S naše strane, mi ponovo uveravamo grčki narod da smo spremni da zatvorimo to poglavlje, to istorijski nerešeno pitanje – rekao je Cipras.

Grčki premijer je naglasio da Grčka i njen narod ne zaboravljaju svoju istoriju, masakre i ratne zločine nacističke vojske i zatražio od trenutne nemačke vlada da ih prizna, čak i posle 73 godine.

– To nije moralna i politička obaveza samo prema grčkom narodu, već prema celoj Evropi i nemačkom narodu, prema milionima žrtava nacizma širom Evrope. To je obaveza za pravdu i mir – ocenio je Cipras i poručio da će se ta borba nastaviti dok ne bude završena na svim nivoima.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Nemci neće da plate odštetu za genocid

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: