fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nemanja Dević: Nova generacija Srba mi uliva nadu da imamo svijetlu budućnost (VIDEO)

Zašto je Nemanji Deviću zabranjen ulazak u Arhiv Srbije? Kako tumačiti rehabilitaciju Nikole Kalabića i reakcije koje su usledile? Šta kriju tajni arhivi Ozne? Kakvo je aktuelno rukovodstvo Muzeja žrtava genocida? Zašto u srpskoj istoriografiji tinja takozvana jasenovačka polemika? Postoji li u Srbiji komunistička duboka država?
Nemanja Dević; FOTO: Snimak ekrana

Gde su koreni i kako je tekao uspon komunističke ideje 1920-1941? Šta nas zvanična istoriografija uči o građanskom ratu i partizanskom pokretu u raznim fazama, do danas? Da li je Komniterna srbofobnu ideologiju preuzela od crno-žute monarhije, i da li je ta ideologija prethodnica današnjeg drugosrbijanstva? 

Kakve su posledice pobede komunista 1945 i možemo li se baviti kontračinjeničnom istorijom i razmatrati šta bi bilo da su umesto komunista pobedili ravnogorci? Da li bi u tom slučaju Srbija danas bila član NATO pakta i okrenuta protiv Rusije? 

Otkud ideja o „srpskim partizanima“ i njihovom integrisanju u nacionalno sećanje na rat? 

Da li je KPJ pametno gradila politiku sećanja na rat i revoluciju kroz popularnu kulturu i zašto nakon pada komunizma nismo uspeli da održimo slične metode kada je reč o građenju i održavanju istorijskih narativa? Koliko je Miloslav Samardžić doprineo otrkivanju istine o ravnogorskom pokretu? 

Ko su bili Dimitrije Ljotić i njegovi sledbenici? Kakva je istorijska uloga generala Milana Nedića?

Izvor: Novi standard / ETOS


Od istog autora: Nemanja Dević – Kolumnisti – prijatelji

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: