fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

НЕ ЗАБОРАВИТИ ДОЊУ ГРАДИНУ И ЈАДОВНО

Потпредсjедник Владе РС Антон Касиповић
Потпредсjедник Владе РС Антон Касиповић

Потпредсjедник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао jе да се могло и може урадити више у вези са комплексом Доња Градина, коjи jе био у систему концентрационих логора Независне Државе Хрватске, иако су институциjе Српске посљедњих година доста радиле на томе.

Касиповић jе подсjетио да jе као министар просвjете и културе Републике Српске радио на укњижавању Доње Градине на Републику Српску, те да jе много урађено и у области образовања, али и филмскоj индустриjи, иако jе могуће више.

„Једина одбрана од злочина jесте суочавање са злочином у његовоj пуноj размjери и димензиjи коjа jе нормалном људском уму несхватљива, неприхватљива и након толико децениjа, у свим своjим габаритима нехуманог и злочиначког, не може стати у нормалан људски ум“, рекао jе Касиповић током расправе о Приjедлогу декларациjе о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата.

Он jе истакао да ова расправа треба да резултира новом енергиjом и приступом у смислу континуираног бављења овим питањем, те поручио да ће Влада у потпуном институционалном оквиру, са више енергиjе, радити на овим питањима.

„Припадам народу чиjи су наjгрђи изданци начинили голем злочин. Побjеда над злочином jесте да се с њим суочимо, па наравно, приjе свега, и у оквиру народа коjем припадамо. Не може се ћутањем умањити злочин“, рекао jе Касиповић.

Самостални посланик Дарко Бањац рекао jе да, нажалост, многи данас не знаjу историjске чињенице страдања српског народа у НДХ, те да српски народ има „jаку нит опроста“, али да се истина не смиjе заборавити.

„Доња Градина и Јасеновац, таj систем концентрационог логора Независне Државе Хрватске, ниjе само страдање Срба из Републике Српске, Србиjе и Хрватске, већ свих Срба без обзира гдjе се налазе“, рекао jе Бањац у парламенту Српске.

Он jе истакао да толика мржња према jедном народу никада ниjе постоjала, те додао да jе вршено системско и озакоњено клање и убиjање српског народа само зато што припадаjу другом народу или вjери.

Посланик Социjалистичке партиjе Недељко Милаковић рекао jе да су злочине из тог периода прикривали, не само муслимани и Хрвати, већ и Срби окренути идеjи jугословенства.

Он jе додао да у бившоj Југославиjи геноцид над Србима ниjе смио бити поменут да се не би замjерили потомцима усташа коjи су чинили незапамћене злочине.

Милаковић jе нагласио да jе ћутање о злочинима нови злочин и да данашње генерациjе имаjу обавезу да таква страдања памте.

Он jе рекао да западне земље заборављаjу геноцид над Србима у Другом свjетском рату и данас настоjе Србе да прогласе геноцидним народом.

Посланик ПДП-а Перица Бундало рекао jе да српски народ jош ниjе свjестан да jе доживио геноцид у Другом свjетском рату, jер jе у бившоj Југославиjи и сам скривао те злочине.

Он сматра да jе зато важно да Народна скупштина да став о ономе што jе одавно jасно, те да ће то бити допринос историjскоj правди, jер злочин геноцида не може никада застарjети.

Извор: srna

Везане виjести:

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: