Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nazor skriva srpske žrtve

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Slaven Ružić

“NAUČNO” POLITIKANSTVO

Svoj prilog netransparentnosti podataka o ratnim žrtvama i zločincima na relaciji
Hrvatska – Srbija, što je sada vrlo aktualno, dao je i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koji je izradio popis žrtava rata, ravnatelj Ante Nazor odgađa njegovo objavljivanje zbog protutužbe Srbije u Hagu

Ta je znanstvena institucija u pet godina istraživanja prikupila najpotpuniju bazu podataka o srpskim žrtvama rata u Krajini, što je poslužilo kao korisna osnova za više istraživanja, pa i za ono o ljudskim gubicima od 1991. do 1995. To je sve pohvalno, no objavljivanje popisa žrtava odgađa se zbog političkih kalkulacija. Naime, arhivist Centra Slaven Ružić na nedavnom je zagrebačkom skupu o žrtvama izjavio da je objavljivanje popisa bilo planirano već početkom 2010. godine, ali je odgođeno do daljnjeg zbog podizanja protutužbe Srbije protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

– Brojke nisu tajna i mogu se objavljivati, ali će se popisi na kojim radimo temeljito provjeriti prije puštanja u javnost, što smo odgodili zbog protutužbe Srbije – potvrdio nam je ovu informaciju i ravnatelj Centra Ante Nazor, dodajući da se s objavljivanjem ne žuri i da se nenamjernim greškama ne bi povrijedili osjećaji obitelji žrtava.

– Kada se imena nađu u javnosti, njihove obitelji su jako povrijeđene ako vide da je nešto krivo. Planirali smo da imena stavimo na web radi provjere, ali kako su slijedile nove okolnosti, odnosno protutužba u kojoj se nalazi i popis Save Štrpca, jasno je da ne možemo dati popis u javnost kako druga strana prije sudske rasprave ne bi dobila mogućnost da to provjeri – kaže Nazor. Na pitanje bi li Centar kao znanstvena ustanova trebao biti izvan priča o tužbama i protutužbama za genocid, Nazor kaže:

– Mi smo i znanstvena i državna ustanova i ne mogu biti transparentniji nego što jesam. Ako nekog zanima neko određeno ime, mi ćemo mu omogućiti uvid, a uskoro ćemo izići s novim brojkama o gubicima.

Centar nije usamljen u tom stavu, jer ni državna Uprava za zatočene i nestale, isto zbog sudskog procesa u Hagu, ne izlazi s imenima žrtava, no ona ne pretendira na status znanstvene ustanove.

– Meni se čini da je od podataka puno važnije ustanovljenje imena počinitelja i žrtava. U statističkom smislu, podaci se čine irelevantnima i više-manje podobnim materijalom za kolektivistička prepucavanja, što meni osobno nije naročito interesantno. Aktualna situacija zapravo je razlog da obje strane iziđu s imenima, što se ne bi smjelo vezati uz političku situaciju ili obostrane tužbe – komentira profesor filozofije Žarko Puhovski, kojemu je dvojben status Centra kao znanstvene ustanove.

– Po mom sudu, to nije znanstvena ustanova jer ima samo jednog doktora znanosti (Nazora), koji je usto veoma ponosan što je sudjelovao u ratu na jednoj strani. To po definiciji poništava shvaćanje znanstvene objektivnosti, koja mi se čini nužnom za taj posao – kaže Puhovski.

Komentirajući ovu konspiraciju naučne institucije, Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, kaže da državna tijela, i pravosudna i znanstvena, trebaju prije svega tragati za istinom.

– To nije jednostavno čak i kada imate najbolju namjeru, jer to nisu matematički dokazi, nego podaci i svjedočenja dani nakon niza godina, kada su se materijalni dokazi već izgubili ili su uništeni. Teško je doći do istine i s najboljom namjerom, a kamoli kada kalkulirate. Za Hrvatsku je korisno da ima nepristrano pravosuđe i ustanove koje se neće osvrtati na političke razloge, već se potruditi da se nakon 15 ili 19 godina zadovolji pravda i otkrije istina o stradalima – kaže Pusić.

Nenad Jovanović

Izvor: SRPSKO NARODNO VIJEĆE

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top