Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Назор скрива српске жртве

Датум објаве: среда, 2 фебруара, 2011
Величина слова: A- A+

Славен Ружић

“НАУЧНО” ПОЛИТИКАНСТВО

Своj прилог нетранспарентности података о ратним жртвама и злочинцима на релациjи
Хрватска – Србиjа, што jе сада врло актуално, дао jе и Хрватски мемориjално-документациjски центар Домовинског рата коjи jе израдио попис жртава рата, равнатељ Анте Назор одгађа његово обjављивање због протутужбе Србиjе у Хагу

Та jе знанствена институциjа у пет година истраживања прикупила наjпотпуниjу базу података о српским жртвама рата у Краjини, што jе послужило као корисна основа за више истраживања, па и за оно о људским губицима од 1991. до 1995. То jе све похвално, но обjављивање пописа жртава одгађа се због политичких калкулациjа. Наиме, архивист Центра Славен Ружић на недавном jе загребачком скупу о жртвама изjавио да jе обjављивање пописа било планирано већ почетком 2010. године, али jе одгођено до даљњег због подизања протутужбе Србиjе против Хрватске на Међународном суду правде у Хагу.

– Броjке нису таjна и могу се обjављивати, али ће се пописи на коjим радимо темељито провjерити приjе пуштања у jавност, што смо одгодили због протутужбе Србиjе – потврдио нам jе ову информациjу и равнатељ Центра Анте Назор, додаjући да се с обjављивањем не жури и да се ненамjерним грешкама не би повриjедили осjећаjи обитељи жртава.

– Када се имена нађу у jавности, њихове обитељи су jако повриjеђене ако виде да jе нешто криво. Планирали смо да имена ставимо на wеб ради провjере, али како су слиjедиле нове околности, односно протутужба у коjоj се налази и попис Саве Штрпца, jасно jе да не можемо дати попис у jавност како друга страна приjе судске расправе не би добила могућност да то провjери – каже Назор. На питање би ли Центар као знанствена установа требао бити изван прича о тужбама и протутужбама за геноцид, Назор каже:

– Ми смо и знанствена и државна установа и не могу бити транспарентниjи него што jесам. Ако неког занима неко одређено име, ми ћемо му омогућити увид, а ускоро ћемо изићи с новим броjкама о губицима.

Центар ниjе усамљен у том ставу, jер ни државна Управа за заточене и нестале, исто због судског процеса у Хагу, не излази с именима жртава, но она не претендира на статус знанствене установе.

– Мени се чини да jе од података пуно важниjе установљење имена починитеља и жртава. У статистичком смислу, подаци се чине ирелевантнима и више-мање подобним материjалом за колективистичка препуцавања, што мени особно ниjе нарочито интересантно. Актуална ситуациjа заправо jе разлог да обjе стране изиђу с именима, што се не би смjело везати уз политичку ситуациjу или обостране тужбе – коментира професор филозофиjе Жарко Пуховски, коjему jе двоjбен статус Центра као знанствене установе.

– По мом суду, то ниjе знанствена установа jер има само jедног доктора знаности (Назора), коjи jе усто веома поносан што jе судjеловао у рату на jедноj страни. То по дефинициjи поништава схваћање знанствене обjективности, коjа ми се чини нужном за таj посао – каже Пуховски.

Коментираjући ову конспирациjу научне институциjе, Зоран Пусић, предсjедник Грађанског одбора за људска права, каже да државна тиjела, и правосудна и знанствена, требаjу приjе свега трагати за истином.

– То ниjе jедноставно чак и када имате наjбољу намjеру, jер то нису математички докази, него подаци и свjедочења дани након низа година, када су се материjални докази већ изгубили или су уништени. Тешко jе доћи до истине и с наjбољом намjером, а камоли када калкулирате. За Хрватску jе корисно да има непристрано правосуђе и установе коjе се неће освртати на политичке разлоге, већ се потрудити да се након 15 или 19 година задовољи правда и откриjе истина о страдалима – каже Пусић.

Ненад Јовановић

Извор: СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top