fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Назор скрива српске жртве

Славен Ружић

„НАУЧНО“ ПОЛИТИКАНСТВО

Своj прилог нетранспарентности података о ратним жртвама и злочинцима на релациjи
Хрватска – Србиjа, што jе сада врло актуално, дао jе и Хрватски мемориjално-документациjски центар Домовинског рата коjи jе израдио попис жртава рата, равнатељ Анте Назор одгађа његово обjављивање због протутужбе Србиjе у Хагу

Та jе знанствена институциjа у пет година истраживања прикупила наjпотпуниjу базу података о српским жртвама рата у Краjини, што jе послужило као корисна основа за више истраживања, па и за оно о људским губицима од 1991. до 1995. То jе све похвално, но обjављивање пописа жртава одгађа се због политичких калкулациjа. Наиме, архивист Центра Славен Ружић на недавном jе загребачком скупу о жртвама изjавио да jе обjављивање пописа било планирано већ почетком 2010. године, али jе одгођено до даљњег због подизања протутужбе Србиjе против Хрватске на Међународном суду правде у Хагу.

– Броjке нису таjна и могу се обjављивати, али ће се пописи на коjим радимо темељито провjерити приjе пуштања у jавност, што смо одгодили због протутужбе Србиjе – потврдио нам jе ову информациjу и равнатељ Центра Анте Назор, додаjући да се с обjављивањем не жури и да се ненамjерним грешкама не би повриjедили осjећаjи обитељи жртава.

– Када се имена нађу у jавности, њихове обитељи су jако повриjеђене ако виде да jе нешто криво. Планирали смо да имена ставимо на wеб ради провjере, али како су слиjедиле нове околности, односно протутужба у коjоj се налази и попис Саве Штрпца, jасно jе да не можемо дати попис у jавност како друга страна приjе судске расправе не би добила могућност да то провjери – каже Назор. На питање би ли Центар као знанствена установа требао бити изван прича о тужбама и протутужбама за геноцид, Назор каже:

– Ми смо и знанствена и државна установа и не могу бити транспарентниjи него што jесам. Ако неког занима неко одређено име, ми ћемо му омогућити увид, а ускоро ћемо изићи с новим броjкама о губицима.

Центар ниjе усамљен у том ставу, jер ни државна Управа за заточене и нестале, исто због судског процеса у Хагу, не излази с именима жртава, но она не претендира на статус знанствене установе.

– Мени се чини да jе од података пуно важниjе установљење имена починитеља и жртава. У статистичком смислу, подаци се чине ирелевантнима и више-мање подобним материjалом за колективистичка препуцавања, што мени особно ниjе нарочито интересантно. Актуална ситуациjа заправо jе разлог да обjе стране изиђу с именима, што се не би смjело везати уз политичку ситуациjу или обостране тужбе – коментира професор филозофиjе Жарко Пуховски, коjему jе двоjбен статус Центра као знанствене установе.

– По мом суду, то ниjе знанствена установа jер има само jедног доктора знаности (Назора), коjи jе усто веома поносан што jе судjеловао у рату на jедноj страни. То по дефинициjи поништава схваћање знанствене обjективности, коjа ми се чини нужном за таj посао – каже Пуховски.

Коментираjући ову конспирациjу научне институциjе, Зоран Пусић, предсjедник Грађанског одбора за људска права, каже да државна тиjела, и правосудна и знанствена, требаjу приjе свега трагати за истином.

– То ниjе jедноставно чак и када имате наjбољу намjеру, jер то нису математички докази, него подаци и свjедочења дани након низа година, када су се материjални докази већ изгубили или су уништени. Тешко jе доћи до истине и с наjбољом намjером, а камоли када калкулирате. За Хрватску jе корисно да има непристрано правосуђе и установе коjе се неће освртати на политичке разлоге, већ се потрудити да се након 15 или 19 година задовољи правда и откриjе истина о страдалима – каже Пусић.

Ненад Јовановић

Извор: СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: