fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Наставак суђења за злочине на подручју Босанске Крупе

Sud_BiH_sudnica

На суђењу оптуженима за злочине над Србима и Хрватима на подручју Босанске Крупе Јадранку Шарану, Самиру Шабићу и Зијаду Кадићу, свједок Тужилаштва БиХ Даница Чича потврдила је да јој је мајка испричала како је током заточења у Јасеници рањена у ногу и да је у њу пуцао извјесни Апица.

Даница Чича је рекла да има посредна сазнања о ономе што се 1995. године дешавало на подручју Босанске Крупе, те да је о свим догађајима чула од своје мајке Милке Ћургуз, преноси Бирн.

Како јој је испричала мајка, која је прије и током рата живјела у селу Козин под Грмечом, припадници тзв. Армије БиХ су их у септембру 1995. године, заједно с комшијама из њеног и сусједног села, одвели на принудни рад у Јасеници.

„Кад би причала о Јасеници, увијек је говорила да јој је тамо било најтеже. Знам да су били смјештени у приватним кућама и да су имали радну обавезу да чисте и утоварују дрва“, рекла је свједок.

Она је навела да је приликом једног утовара дрва у камион њена мајка рањена у ногу.

„Мени је рекла да ју је пиштољем ранио извјесни Апица. Он ју је тјерао да брже утоварује дрва у камион, па је пуцајући у земљу – ранио моју мајку у десну ногу. Знам да ми је рекла да јој је опанак био пун крви, те да јој нико није притекао у помоћ“, изјавила је Даница Чича.

Она је потврдила да је њена мајка заједно са осталим затвореницима из Јасенице пребачена у мјесто Подвран, гдје је такође била заточена до краја фебруара 1996. године.

Јадранко Шаран, Самир Шабић и Зијад Кадић оптужени су за затварање цивилног становништва српске и хрватске националности те једног ратног заробљеника, убиство и нечовјечно поступање.

На терет им је стављено и неоправдано одгађање распуштања сабирних центара од септембра 1995. до јула 1996. године у неколико објеката у Босанској Крупи.

Како се наводи у оптужници, Шаран, који је био начелник Станице јавне безбједности у Босанској Крупи, наредио је затварања цивила у сабирни центар Јасеница, а чували су их стражари под контролом Шабића, командира полиције у Јасеници.

Заточени цивили су, према Тужилаштву, држани у нехуманим условима и вођени на принудне радове, а међу њима је било и двоје малољетне дјеце.

Кадић је као полицајац оптужен и за рањавање Милке Ћургуз на принудном раду.
На данашњем рочишту исказ је дао и Рајко Јелача, који је о догађајима на подручју Крупе сазнао од рођака Јоје Јелаче, који је са женом и двоје унучића био заточен у Јасеници.

„Све што знам чуо сам од Јоје. Он ми је причао о Јасеници и како им је тамо било. Каже, никако. И каже да су дјеца тамо била гладна јер нису имала шта јести“, објаснио је свједок Јелача.

Он је додао да се након рата међу првим вратио у село Горња Суваја, али да никада није сазнао ко му је убио оца који је, такође, био затворен у Јасеници.

На питање адвоката Фахрије Каркина, да ли је икада чуо да су му оца убили припадници 505. бужимске бригаде, свједок је одговорио да то сада први пут чује.

„О убиству мог оца сам сазнао од рођака Јоје, који је с њим био затворен у Јасеници. Он ми је рекао да га је убио војни поручник, или полицајац, али ми није хтио рећи ко“, објаснио је свједок.

Наставак суђења заказан је за 16. децембар.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Подигнута оптужница због ратног злочина у Бугојну

Ухапшено шест лица због ратног злочина у Котор Варошу

Три Бошњака ухапшена због ратних злочина над Србима

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: