fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Narodno-odbrambeni tečajevi Sokolske župe Beograd

Odbrambeni tečaj župe Beograd 1940
Odbrambeni tečaj župe Beograd 1940. godine

Savez Sokola pripremao se za odbranu zemlje pre Aprilskog rata 1941. Pri župama su organizovani narodno-odbrambeni otseci. D. Stanković, pročelnik župskog narodno-odbrambenog odseka, istakao je u svom izveštaju : „Mi hoćemo borbu, borbu s neprijateljima našeg naroda i naše države .. . Mi nismo hteli tu borbu. Mi smo je dugo izbegavali. Ali nam je ona nametnuta. I mi smo je primili, istina, teška srca, … Jer ne treba zaboraviti da je sokolstvo poniklo u borbi i da je ono zadržalo i danas svoj borbeni karakter.” (1)

Međudruštveni odbor sokolskih jedinica (društava i četa) u Beogradu odlučio je da  17 marta 1940. bude održana smotra svih članova sokola sa teritorije grada Beograda.  (2)

Sokolska župa Beograd imala je 1940. 46 društava. Bilo je 12 društava u Beogradu, 2 društva u Zemunu i 1 u Pančevu.  Sokolskih četa bilo je 114, u manjim mestima, varošicama i selima. Na teritoriji Beograda, Zemuna i Pančeva bilo je svih kategorija 7.624 sokola i sokolice. Članova iznad 18 godina bilo je 3.599; naraštaja iznad 14 godina 1.524; na decu 2.501. Najviše članova imalo je Sokolsko društvo Beograd III (980). (3)

U Jugoslaviji je 12 maja 1940. održana smotra sokolstva, kao prva manifestacija stanja sokolske pripravnosti. Sokoli su smatrali da su odgovorni za stvaranje unutarnjeg fronta, za organizaciju odbrane i otpora. Smotra je uspešno održana u celoj zemlji, izuzev u varošima Banovine Hrvatske, gde su vlasti ometale priređivanje javne smotre. U ostalim krajevima  Banovine Hrvatske smotra je izvršena bez prepreka od strane vlasti. Beogradske i zemunske sokolske jedinice održale su smotre u sokolanama i letnjim vežbalištima. Smotre su bile spojene sa predavanjima iz narodno-odbrambenog vaspitanja. U Sokolskom društvu Beograd Matica, koje je imalo veliki broj članova,  generalni sekretar Saveza Sokola Radmilo Grđić održao je predavanje. U Sokolskom društvu Beograd II izvršeno je gađanje iz pušaka, predavanje za sokolice o bojnim otrovima i evakuaciji.  U Sokolskom društvu Beograd III održano je predavanje o narodno-odbrambenom radu, recitovanje „Kako se vaspitala predratna omladina”. U Sokolskom društvu Beograd IV izvršeno je takmičenje na strelištu svih pripadnika do 35 godina. Stariji su gađali iz vazdušnih pušaka. Izvedena je i ratna služba “osvajanjem” Banovog brda i druge ratne vežbe.  …. . Sokolsko društvo Zemun I izvelo je na smotri gađanje. Predavano je o bojnim otrovima i lekarskoj pomoći za sokolice. (4)

Sokolski rad na pripremi odbrane zemlje nastavio se i posle smotre. Načelnici i načelnice svih sokolskih jedinica župe Beograd zborovali su 19. maja 1940. u Beogradu u Domu Soko Matice. Na zboru su bili prisutni izaslanici Saveza Sokola Grđić i Kovač. Zborovanje je održano pod predsedavanjem načelnika župe Maksimovića i načelnice Vučković. Predavalo se o narodno-odbrambenom radu. Posle podne zbor je nastavljen na strelištu kod Careve ćuprije, gde je izvršena obuka u gađanju. (5)

Svi članovi narodno odbrambenog odseka Župe Beograd cele godine su nedeljom vežbali gađanje na strelištu kod „Careve ćuprije”. Streljački odsek Sokolskog društva Beograd-Matica preko celog leta 1940. vršio je obuku u gađanju iz malokalibarske i vojničke puške, tako da je 209 članova, članica i naraštaja osposobljeno za rukovanje i gađanje iz vojničke puške, a 110 naraštajaca i dece za gađanje malokalibarskom puškom. Referent streljačkog odseka bio je major Rada Kosović. Župske streljačke utakmice održane su 29 septembra 1940. na vojnom strelištu u Jajincima. Održano je takmičenje sa vojničkom puškom na rastojanju od 200 metara. Zahvaljujući majoru Kosoviću dobijeni su kamioni koji su sve takmičare odbacili na strelište i vratili ih nazad. Sokoli su sprovodili tečajeve za sokolsku odbrambenu pripravnost. U Savezu sokola održan je jednomesečni tečaj iz narodne odbrane za putujuće prednjake iz svih župa (6).

Župa Beograd organizovala je od 2 do 18 jula 1940. u Beogradu tečaj za instruktore. Tečaj je pripremio Stručni odbor župe, a vodio je Franja Žic. Troškove je snosio Tehnički odbor Saveza Sokola. Učestvovalo je oko 32 člana iz svih jedinica Župe (društava i seoskih četa) koji nisu bili vojni obveznici. Predavači su bili sokolski radnici, oficiri i inžinjeri Aero-kluba. Tečaj je bio završen zajedničkom večerom, kojoj je prisustvovao starešina župe Velimir Popović, sa članovima uprave i Stručnog odbora. (7).

U okviru priprema Saveza Sokola za odbranu zemlje, pri župama su organizovani  narodno-odbrambeni otseci. Njihov zadatak bio je da u okviru župa organizuju  narodno-odbrambene tečajeve.

Piše: Saša Nedeljković član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije                                                                                       

Napomene :

  1. D. Stanković, Izveštaj Narodno-odbranbenog otseka”, Godišnji izveštaj o radu Sokolske župe Beograd za XX redovnu godišnju skupštinu 7 aprila 1940 godine”, „Oko Sokolovo”,  Beograd, 1 april 1940, br. 4, str. 40;
  2. Sokolska smotra u Beogradu”, . „Sokolski glasnik“, Beograd, 15 mart 1940, br. 11, str. 5;
  3. Jm, „Godišnja skupština sokolske župe Beograd”, „Sokolski glasnik“, Beograd,12 april 1940, br. 15, str. 1;
  4. I. Sedlaček, Veličanstveni uspeh smotre sokolske pripravnosti, u nedelju, 12 maja”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 17 maj 1940, br. 20, str. 1,2;
  5. I.S, Zbor načelnika i načelnica beogradske sokolske župe”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 24 maj 1940, br. 21, str. 3;
  6. „Sokolski život”, „Oko sokolovo”, Beograd, 1940, br.3; Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br.7, str.119; Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica, „Oko Sokolovo“,Beograd,  9 oktobar 1940, br.8,  str.138; „Župske streljačke utakmice”, „Oko Sokolovo“, Beograd,  9 oktobar 1940, br.8, str.136;
  7. „Sokolski život”, „Oko sokolovo”, Beograd, 6 septembar 1940, br.7;

 

Vezane vijesti:

Sokolska pomoć stradalnicima iz Banovine Hrvatske | Jadovno …

Savez sokola od zabrane 1941. do 2015. | Jadovno 1941.

Sokolska predavanja na radio stanicama u Jugoslaviji …

Sokolska župa Šibenik-Zadar | Jadovno 1941.

Napadi na članove Saveza Sokola u Banovini Hrvatskoj …

Sokolsko društvo Dubrovnik i seoske sokolske čete | Jadovno …

SLOVENSKI BALOVI I PLESOVI SOKOLA | Jadovno 1941.

Negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u Sokolskom …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: