Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nameću jezik Srbima s ciljem stvaranja velike i etnički čiste Hrvatske

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Akademik Vasilije Krestić rekao je danas u Banjaluci da svojom naučnom studijom “O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske” pokazuje da Hrvatska u političkoj borbi nameće jezik Srbima s namjerom da stvori veliku i etnički čistu Hrvatsku, koja priznaje samo hrvatski narod.

 Akademik Vasilije Krestić iizjava novinarima u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, gdje je predstavljena njegova studija čiji je izdavač Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda.
Akademik Vasilije Krestić Foto: SRNA

“Ovom knjigom pokazujem i da se u Hrvatskoj briše srpsko ime i radi na tome da Srbi ne budu Srbi, već pravoslavni Hrvati u političkom pogledu”, rekao je Krestić novinarima u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, gdje je predstavljena njegova studija čiji je izdavač Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda.

Krestić je uoči promocije rekao da njegova knjiga govori o srpsko-hrvatskim odnosima u cjelini, navodeći da je pitanje jezika prvorazredno političko pitanje, a najmanje lingvističko i stručno jezičko.

On je istakao da je cjelokupna politička borba u vezi sa jezikom zasnovana na takozvanom “hrvatskom povijesnom pravu”, koje je u temelju svih nesporazuma Srba i Hrvata.

“U knjizi je samo jedan dio tih nesporazuma u posljednjih nekoliko decenija”, rekao je Krestić.

Profesor Bogoljub Šijaković naglasio je da je Krestićeva knjiga posvećena srpskom jezičkom pitanju u Hrvatskoj u 19. i na početku 20. vijeka.

“Ona govori o grčevitoj borbi Srba za očuvanje nacionalnog identiteta i imena svog jezika. Jezik je bitan za identitet svakog naroda i čovjeka. Onaj kome se jezik otima u opasnosti je da izgubi identitet, koji je zapravo integritet i sposobnost samoodržanja”, rekao je Šijaković.

On je naveo da se u knjizi vidi koliko su drugi bili uporni u poricanju prava Srbima na svoj identitet i jezik.

“Iz knjige možemo izvući i velike pouke danas kada taj problem nije iščezao i kada se nalazimo u odbrani svog identiteta, prava na svoje ime i jezik”, rekao je Šijaković.

Istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović ocijenio je da je jezičko pitanje jedno od najvažnijih u konstituisanju svake nacije.

Osim Vasilija Krestića i Bogoljuba Šijakovića, na predstavljanju studije su govorili predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, profesor Sofija Božić, te Miodrag Kojić, potpredsjednik Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Promociji je prisustvovao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog i društvenog života Republike Srpske i Banjaluke.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Velikohrvatska ideja da Srbi postanu pravoslavni Hrvati

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH …

Dve nove knjige Vasilija Krestića – izveštaj sa tribine …

Krestić: Velike greške učinjene zbog sloge i jedinstva …

Krestić: Memorandum SANU nije razbio Jugoslaviju | Jadovno …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top