Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Velikohrvatska ideja da Srbi postanu pravoslavni Hrvati

Datum objave: sreda, 16 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Srpski istoričar akademik Vasilije Krestić rekao je za Srnu da se u njegovoj studiji “O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske”, koja će sutra biti predstavljena u Banjaluci, govori o velikohrvatskoj ideji da se stvori velika Hrvatska i jedinstven hrvatski narod, a prisile Srbi da izgube svoje ime i identitet i postanu “pravoslavni Hrvati”.

Akademik Vasilije Krestić Foto: Princip
Akademik Vasilije Krestić
Foto: Princip

“Tu se vidi jedna agresivnost, napadna i bezobzirna politika, surovo pritiskanje Srba da se odreknu svog identiteta. Tu su koreni ne samo velikohrvatske politike, nego i genocida. Ako nećete da se priklonite takvoj politici, mi ćemo nacije dovesti do takvih rezultata koje želimo da postignemo takvom politikom”, rekao je Krestić.

Krestić je naglasio da je kroz dokumentaciju, koja se odnosi na naziv jezika i silne promjene njegovog naziva, da li je srpski ili hrvatsko-srpski ili jugoslovenski, želio da pokaže kako je došlo do velike isključivosti zvanične hrvatske politike.

On je dodao da je namjera hrvatske politike bila da se stvori jedinstvena hrvatska država, pod hrvatskim političkim narodom, dok bi svim ostalim narodima, prije svega Srbima koji su po brojnosti druga nacija u Hrvatskoj, bilo izbrisano njihovo ime, da ne budu Srbi, nego pravoslavni Hrvati.

Krestić je podsjetio da se od revolucije 1848. godine sve do današnjih dana, to srpsko ime izostavljalo iz naziva jezika, da se brisalo i ignorisalo i iz naziva jezika i iz naziva naroda koji postoji u Hrvatskoj.

“Tu su dokumenti koji govore o tome da je trebalo nametnuti tu hrvatsku, odnosno velikohrvatsku ideju i stvoriti jedinstven hrvatski politički narod i veliku Hrvatsku, drugim riječima prisiliti Srbe da izgube svoje ime, identitet i da postanu pravoslavni Hrvati”, naveo je on.

Krestić je napomenuo da je u Hrvatskoj zvanično izbrisan dvojni naziv jezika i da oni više ne govore da je to jezik sa dvojnim nazivom, nego je to postao hrvatski jezik, kao što je Hrvatska akademija nauka više nije “jugoslovenska”.

On je istakao da takva politika nije hrvatski izum, nego su je Hrvati preuzeli od Mađara.

“U vreme revolucije, zajedno sa Srbima, Hrvati su se borili protiv velikomađarske politike, koja je htela da stvori veliku Mađarsku od Karpata do Jadrana i da mnogonacionalna Ugarska bude jedinstvena kao država mađarskog političkog naroda. Nisu priznavali narodnost ili nacionalnost”, kaže Krestić.

On podsjeća da se Hrvati bore protiv toga u vrijeme revolucije, a onda od 1860. godine uporno, /sa kratkim pauzama, u kojima su im Srbi bili potrebni/, prihvataju takvu mađarsku politiku s ciljem da se stvori velika Hrvatska i da bude što je više moguće čista, sa hrvatskim političkim narodom.

Krestić je pojasnio da je ovu studiju objavio povodom sarajevske deklaracije o zajedničkom jezikom, kako bi pokazao šta se sve podrazumijeva pod jezikom, da to nije jezičko, niti lingvističko pitanje.

“U tim sukobima oko jezika bije se vrlo značajna politička bitka, koja nema nikakve veze sa jezikom. Jezik je jedan, a kako će ga ko zvati, to je stvar politike. Studija razobličava celokupno hrvatsku politiku od najranijih dana do današnjeg trenutka”, dodao je Krestić.

Prema njegovim riječima, ova studija ulazi u okvir njegovog šireg rada koji se tiče srpsko-hrvatskih odnosa i istorije Srba u Hrvatskoj, a pošto je cijeli svoj vijek proveo na tom pitanju, sada je obradio i segment iz te oblasti, koji se tiče formalno naziva jezika.

U Banjaluci će sutra biti predstavljena naučna studija akademika Vasilija Krestića “O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske”, u izdanju Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda.

Studija će biti predstavljena u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ od 14.00 časova, a o knjizi će govoriti predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, te profesori Bogoljub Šijaković, Sofija Božić i Vasilije Đ. Krestić, te Miodrag Kojić, potpredsjednik Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH …

Dve nove knjige Vasilija Krestića – izveštaj sa tribine …

Krestić: Velike greške učinjene zbog sloge i jedinstva …

Krestić: Memorandum SANU nije razbio Jugoslaviju | Jadovno …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top