fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Najava: Izložba „Moje Jadovno“ u Rogatici

01U prostorijama Narodne biblioteke Rogatica, u okviru programa proslave Preobraženja Gospodnjeg, Krsne slave opštine Rogatica, u subotu 13. avgusta 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba „Moje Jadovno“.

Izložba će biti postavljena do 20. avgusta 2016. godine a posjetioci će je moći pogledati svaki radni dan, od 8 do 16 časova.

Prva izložba, 75 godine nakon stradanja 38.000 Srba  u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu postavljena je i u Ruskom domu u Beogradu, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu, izložba je postavljena u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu.

Izložba je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja Jadovno 1941. a njeni autori su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan J. Bastašić.

Na otvaranju izložbe govoriće gospođa Anđelka Đerić, direktorka Narodne biblioteke i Dušan J. Bastašić, predsjednik udruženja građana Jadovno 1941.

Moje-Jadovno-izložba-u-Apatinu-2014-2

Stradanje Srba u Rogatici i okolini nije vezano samo za prethodni rat. Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Svjedočeći o Jadovnu kao kompleksu logora smrti u kojem su prema do sada prikupljenim podacima, na imeničnom popisu žrtava i 22 žrtve iz Rogatice i okoline, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja.

Ova izložbena postavka, svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja Jadovno 1941. Banjaluka-Beograd u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području. Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavlja se na 15 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.

Izložba Moje Jadovno u Ruskom domu u Beogradu
Izložba Moje Jadovno u Ruskom domu u Beogradu

Značaj ove izložbe je i u tome što predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag. Ona je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u NDH, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama.

Organizatori izložbe:  Udruženje građana Jadovno 1941. iz Banja Luke i Narodna biblioteka Rogatica

Priredio: Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: