Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Najava: Izložba „Moje Jadovno“ u Prijedoru

Datum objave: ponedeljak, 5 septembra, 2016
Objavljeno u Kozara, Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

01U prostorijama Muzeja Kozare u Prijedoru, u ponedeljak 5. septembra 2016. godine, u 20 časova biće otvorena izložba „Moje Jadovno“.

Izložba će biti postavljena do 15. septembra 2016. godine a posjetioci će je moći pogledati svaki radni dan od 7:30 do 15 časova, a subotom od 9 do 13 časova.

Prva izložba, 75 godine nakon stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu postavljena je i u Ruskom domu u Beogradu, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu, izložba je postavljena u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu.

Izložba je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja Jadovno 1941. a njeni autori su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan J. Bastašić.

Na otvaranju izložbe govoriće direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić i Dušan J. Bastašić, predsjednik udruženja građana Jadovno 1941.

moje-jadovno_ruski-dom-beograd_feb-2013_05-1024x680Stradanje Srba Kozare, u Prijedoru i okolini nije vezano samo za prethodni rat. Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Svjedočeći o Jadovnu kao kompleksu logora smrti u kojem su prema do sada prikupljenim podacima, na nepotpunom imeničnom popisu žrtava i 31 žrtva iz Prijedora, Ljubije, Cikota i okoline, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja.

Ova izložbena postavka, svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja Jadovno 1941. Banjaluka-Beograd u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području. Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavlja se na 16 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.

Moje-Jadovno-izložba-u-Apatinu-2014-2

Značaj ove izložbe je i u tome što predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag. Ona je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u NDH, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.  Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama.

Organizatori izložbe:  Udruženje građana Jadovno 1941. iz Banja Luke i Muzej Kozare u Prijedoru.

Priredio: Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

Izložba „Moje Jadovno“ pred rogatičanima | Jadovno 1941.

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top