Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Najava: Izložba „Moje Jadovno“ u Prijedoru

Datum objave: ponedeljak, 5 septembra, 2016
Objavljeno u Kozara, Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

01U prostorijama Muzeja Kozare u Prijedoru, u ponedeljak 5. septembra 2016. godine, u 20 časova biće otvorena izložba „Moje Jadovno“.

Izložba će biti postavljena do 15. septembra 2016. godine a posjetioci će je moći pogledati svaki radni dan od 7:30 do 15 časova, a subotom od 9 do 13 časova.

Prva izložba, 75 godine nakon stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu postavljena je i u Ruskom domu u Beogradu, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu, izložba je postavljena u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu.

Izložba je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja Jadovno 1941. a njeni autori su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan J. Bastašić.

Na otvaranju izložbe govoriće direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić i Dušan J. Bastašić, predsjednik udruženja građana Jadovno 1941.

moje-jadovno_ruski-dom-beograd_feb-2013_05-1024x680Stradanje Srba Kozare, u Prijedoru i okolini nije vezano samo za prethodni rat. Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Svjedočeći o Jadovnu kao kompleksu logora smrti u kojem su prema do sada prikupljenim podacima, na nepotpunom imeničnom popisu žrtava i 31 žrtva iz Prijedora, Ljubije, Cikota i okoline, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja.

Ova izložbena postavka, svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja Jadovno 1941. Banjaluka-Beograd u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području. Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavlja se na 16 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.

Moje-Jadovno-izložba-u-Apatinu-2014-2

Značaj ove izložbe je i u tome što predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag. Ona je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u NDH, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.  Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama.

Organizatori izložbe:  Udruženje građana Jadovno 1941. iz Banja Luke i Muzej Kozare u Prijedoru.

Priredio: Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

Izložba „Moje Jadovno“ pred rogatičanima | Jadovno 1941.

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top