Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na spomen-ploči u Insbruku pisaće – spasavala uglavnom srpsku djecu

Senat austrijskog grada Insbruka jednoglasno je odlučio da na rodnoj kući Diane Budisavljević postavi spomen-ploču na kojoj će pisati da je spasila više hiljada pretežno srpske djece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Dijana Budisavljević
Diana Budisavljević

Članovi Senata i Odbora za kulturu grada Insbruka su 18. novembra na sjednici Senata grada jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević /devojačko prezime Obekser/.

Usvojeni tekst koji će pisati na spomen-ploči glasi:

 Diana Budisavljević, rođena Obekser, 1891-1978

Diana Budisavljević iz Insbruka je tokom Drugog svjetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljada pretežno srpske djece iz koncentracionih logora Fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“.

Tek mnogo godina poslije njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Insbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

Gradska opština Insbruk.

Srpska pravoslavna omladina Insbruka /SPOJI/ ističe da ih veoma raduje što se grad odlučio za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je, ističu, i na njenom nadgrobnom spomeniku na insbruškom Zapadnom groblju, prenosi RTS.

spoji_logo.jpg

U pismu upravi grada Insbruka, članovi udruženja iskazali su poštovanje na iskazanoj hrabrosti, jer su odlučili da ogromnu većinu od genocida spasene djece nazovu svojim imenom i tako ih sačuvaju od zaborava.

-To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Insbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sjećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spasene djece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspješno i sproveli u djelo – navodi SPOJI.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i SPOJI prvi su pokrenuli inicijativu da se sačuva sjećanje na Dianu Budisavljević i to 2010. godine.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Insbruka.

Ono što tada nije pošlo za rukom, sada je kroz preuzimanje ove tematike od grada Insbruka, uspjelo.

Izvor: RTRS


Vezane vijesti:

SAOPŠTENjE: SPOJI čestita Senatu grada Inzbruka na usvojenom tekstu za spomen-ploču

Reakcija na tekst u “Inzbruk informiše” povodom imenovanja …

Reakcija na tekst u „Inzbruk informiše“ povodom imenovanja vrtića Diane Budisavljević u Inzbruku

Predstava o Diani premijerno izvedena u Dianinom gradu …

Junaci (ne)zaborava SRPSKE ISTORIJE | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: