fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НА ГАРДОШУ ЗАБОРАВЉЕНА ГРОБНИЦА 6.500 СРБА

На Јеврејском гробљу на Гардошу у Земуну налази се заборављена масовна гробница у којој почивању посмртни остаци 6.500 Срба, махом цивила са Козаре, убијених или умрлих у нацистичком логору Старо сајмиште, пишу београдске „Вечерње новости“.
Поред гробнице налази се бијели споменик, који је давних дана подигао СУБНОР и на којем пише само „Жртвама фашистичког терора 1941-1945“.

Старо сајмиште (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Нигдје нема табле да је поред масовна гробница, да су у питању српски цивили, да их је било 6.500 и да су страдали у монструозном логору на Старом сајмишту, наводи лист.

Предсједник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел рекао је да се на Јеврејском гробљу налазе три масовне гробнице, од којих је највећа ова са остацима Срба убијених или умрлих на Сајмишту.

„Друге две, мање, јесу муслиманска и масовна гробница утопљеника. Претпоставља се да су у муслиманској остаци мобилисаних припадника Ханџар дивизије, који су умирали на путу за Источни фронт, док су утопљеници вероватно жртве Новосадске рације, у којој су Мађари 1942. године убијене цивиле бацали у Дунав“, навео је Фогел.

Историчар Милан Кољанин наводи да је у Старо сајмиште од маја, а нарочито током љета 1942. године доведено више хиљада заточеника, прво из окупиране Србије, а затим из усташке Независне Државе Хрватске.

„Нарочитио велики прилив настао је после немачко-хрватске војне операције на Козари, у лето 1942. године, када је убијено и интернирано више десетина хиљада партизана и српских становника са овог подручја, углавном у Јасеновац и Стару Градишку. Више хиљада мушкараца упућено је у логор на Сајмишту, ради слања у немачке концлогоре и радне логоре“, навео је Кољанин.

Он је рекао да су на Сајмишту владали глад, болести и тортура, а помор је ескалирао у августу, када је просјечно умирало по 76 људи дневно, док је само 22. августа умрло 340 људи.

Према Кољаниновим ријечима, лешеве су запрежним колима ноћу одвозили и сахрањивали у почетку у масовне гробнице на православном и католичком гробљу, али је брзо нестло мјеста, па се прешло на јеврејско.

Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, формирала је, одмах по ослобођењу, Анкетну комисију за испитивање злочина у логору на Сајмишту, која је на Јеврејском гробљу пронашла 6.500 жртава.

Тада је, како наводи лист, на ову масовну гробницу Срба у самом срцу Србије, пао заборав.

Нацистички логор Старо сајмиште носио је назив Јуденлагер „Семлин“ до 1942. године, до када су у њему заточени Јевреји – жене, дјеца и старци, убијени у душегупкама.

Логор затим добија назив Прихватни логор Земун, а према Кољанину, ту је интернирано 31.972 заточеника, од којих је у логору, или непосредно по одвођењу, живот изгубило 10.636 људи.

Од љета 1943. године у њега су довођени и заточеници из остатка окупиране Југославије, из Грчке и Албаније.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Веран Матић представник за регионалну сарадњу Комисије за Старо сајмиште

Весић: Старо сајмиште биће центар за проучавање Холокауста …

Драган Поповић: Старо сајмиште је симбол свеопштег страдања …

Старо сајмиште: Меморијал бола у надлежности Републике …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: