Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Veran Matić predstavnik za regionalnu saradnju Komisije za Staro sajmište

Datum objave: ponedeljak, 5 februara, 2018
Veličina slova: A- A+

Zakon o Starom sajmištu spreman, kaže episkop slavonski Jovan i dodaje da je regionalna saradnja po pitanju holokausta i genocida jedini put u budućnost

Staro sajmište (Foto: D. Jevremović/Politika)
Staro sajmište (Foto: D. Jevremović/Politika)

Leks specijalis o Starom sajmištu je spreman i sledeće nedelje treba da uđe u proceduru, izjavio je za emisiju „Sedmica“ Radio Beograda predsednik komisije za utvrđivanje Memorijala episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk. On očekuje da će se Nacrt zakona naći pred poslanicima u narednih nekoliko meseci.

Zakon predviđa da Staro sajmište postane regionalni centar za istraživanje genocida nad žrtvama svih nacionalnosti u Drugom svetskom ratu, kao i svim stradalima u antifašističkoj borbi.

Zbog toga je ceo projekat, kaže episkop, sa gradskog nivoa, gde je inicirana ideja, prešao na republički. Naveo je da (zbog složenosti ideje) Memorijal neće biti u nadležnosti samo jednog ministarstva, već će ubuduće biti briga Vlade u celini, prenosi Radio Beograd.

Efraim Zurof i episkop Jovan Ćulibrk (Foto: Tanjug)
Efraim Zurof i episkop Jovan Ćulibrk (Foto: Tanjug)

Govoreći o regionalnoj saradnji, episkop slavonski Jovan rekao je da je Komisija za Sajmište je bila predstavljena u delegaciji Srbije u Internacionalnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA), koja je izuzetno jaka i značajna međudržavna organizacija i čije su zaključci obavezujući i za Ujedinjene nacije.

„Baš ta IHRA je stavila Jasenovac na listu ugrožene baštine holokausta. Na njenim zasedanjima rečeno je da je regionalna saradnja jedini mogući put za budućnost. Tu regionalnu saradnju bi trebalo da vodi gospodin Veran Matić, o čemu se razgovaralo na sednici Komisije za Staro sajmište, i tu tek treba početi aktivnosti. Tu nije pitanje šta ko (u regionu) misli, već je činjenica da zajedno moramo time da se bavimo“, rekao je episkop Jovan.

Veran Matić (Foto: Medija centar)
Veran Matić (Foto: Medija centar)

Podsećamo, kada je u oktobru 2014. formirana Komisija za utvrđivanje koncepcije programa Memorijalnog kompleksa „Staro sajmište“, njen sastav je bio sledeći:

Predsednik Komisije je episkop (tada vikarni) Jovan Ćulibrk, a potpredsednik (tada ministar za rad i boračka pitanja Srbije) Aleksandar Vulin. Članovi su bili (tada savetnik za kulturu u kabinetu predsjednika Srbije) Bratislav Petković, (tada pomoćnik ministra kulture i informisanja) Aleksandra Fulgosi, gradski menadžer Goran Vesić, gradski arhitekta Milutin Folić, predsednik gradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks, novinar Veran Matić, predstavnici romske zajednice Rajko Đurić i Dragoljub Acković, kao i istoričari i istoričari umetnosti, javila je Srna.

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Vesić: Staro sajmište biće centar za proučavanje Holokausta …

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Staro sajmište: Memorijal bola u nadležnosti Republike …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top