Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na Donjoj Lijesci odbranjen grad

Datum objave: nedelja, 29 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Bivši pripadnici Druge podrinske brigade VRS iz Višegrada okupili su se danas na Donjoj Lijesci kod rovova i tranšeja u kojima su srpski borci vodili odlučnu bitku za njihov voljeni grad.

Sjetili su se u pričama tog dana od prije 25 godina kada su svojim tijelima, ratnom vještinom i umjećem kao i snagom oružja spriječili dalje napredovanje neprijateljskih vojnika prema dolini Drine i samom gradu.

Demobilisani borac Vinko Droca kaže da se poslije dvije i po decenije ponovo našao na onom mjestu u kome su vođene borbe na život i smrt.

“Bio sam sa saborcima u rovu koji je možda bio i presudan za odbranu Višegrada. Neprijateljski vojnici su to znali i svim silama sa napadali baš ovaj brijeg. Pružali smo žestok otpor dok nam nije pritekla u pomoć interventna jedinica koja je okrenula tok bitke u našu korist”, dodao je Droca.

Borac Drago Papić će se cijelog života sjećati tog dana i borbi na Donjoj Lijesci.

” Dok je borba trajala granata je pala u blizini našeg rova i ranjen sam u glavu. Tu na ratišru su me previli i sklonili u zgradu zadružnog doma jer je put prema gradu bio nesiguran. Ubrzo su stigli pripadnici interventne čete naše brigade i tek tada sam prebačen u bolnicu”, ispričao je Papić.

U borbama na Donjoj Lijesci poginula su četiri civila i sedam srpskih boraca.

” Neprijateljski udar bio je žestok jer su smartali ako osvoje ovaj dio linije da im je slobodan put prema gradu. Naše jedinice su se brzo pregrupisale, stigla je i interventna četa a dejstvovala je i artiljerija pa smo povratili ranije položaje. Pripadnici tkz Armijej BiH zapalili su nekoliko srpskih kuća na Gornjoj i Donjoj Lijesci i ubijali sve pred soborm”, rekao je predsjednik Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

Neprijatelj se povukao sa velikim gubicima a pored vojnika poginulio je i sedam elitnih oficira.

Vasić je još rekao da će iduće godine na ovom istom mjesto na još dostojniji način biti obilježen dan odbrane Višegrada.

Izvor: BN televizija

Vezane vijesti:

Obilježen Dan odbrane Višegrada

Obilježeno 25 godina ubistva Srba u Jelašcima | Jadovno 1941.

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u tunelu kod Višegrada

Višegrad: Postavljeno spomen obilježke poginulim ruskim …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top