fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina ubistva Srba u Jelašcima

U selu Jelašci u Višegradu danas je služen parastos i položeno cvijeće kod spomen-obilježja povodom 25 godina od zločina muslimanskih snaga nad jedanaestoro srpskih civila iz ovog sela u proteklom ratu, među kojima i dvoje djece.

Višegrad Foto: SRNA
Višegrad Foto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da su bol i tuga veliki, posebno zbog toga što ni nakon 25 godina niko nije osuđen za ovaj zločin, iako se zna ko su počinioci.

„Poručujemo institucijama Republike Srpske da daju što veći doprinos da bi počinioci bili osuđeni. Srbi su ubijani na mnogim mjestima, a ne vodi se nikakav postupak“, naveo je Vasić.

Radiša Šimšić čiji je otac stradao kaže da je bio prisutan kada se dogodio ovaj zločin nad djecom i starima koji nisu bili naoružani i nisu mogli da se odbrane.

„Poslije toliko godina niko nije odgovarao“, navodi Šimšić.

Mještanin sela Brane Šimšić rekao je da je ovo selo uništeno prije 25 godina kada su muslimanske snage ubile nevine civile.

„Sudstvo i tužilaštvo procesuiraju samo Srbe, dok za ovaj težak zločin, u kojem su ubijeni djeca i starci, niko nije odgovarao. Mnogobrojni svjedoci su umrli“, naveo je Šimšić.

On je zahvalio opštini Višegrad i Boračkoj organizaciji, koja je podigla spomenik žrtvama.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije Boračke organizacije Višegrad i opštine Višegrad.

Muslimanske snage su na današnji dan 1992. godine upale u selo Jelašci kod Višegrada i na zvjerski način ubile srpske civile.

Na kućnom pragu tada su ubijeni Trivun Jelačić, njegova žena Sava, snaha Mira i njena djeca – osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Mira.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: