fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Na Balkanu se nešto sprema… Trampa ne zanima Balkan“

EU mora konačno shvatiti Balkan kao svoj prioritet, tvrdi nemački autor i kolumnista Ulrih Ladurner za Dojče vele.

U svojoj kolumni za nedeljnik Cajt on upozorava EU da Balkan ne sme „prepustiti“ Rusiji, SAD ili Turskoj.

On je napisao da ako se raspadne Evropska unija onda će se to dogoditi tamo gde je ona najkrhkija, na Balkanu gde na nju spolja deluju moćne sile.

“Namerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, hteo sam pažnju javnosti da usmerim prema Balkanu – zato što imam osećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna: to je deo Evrope i mora ostati dio Evrope. I to treba jasno signalizirati”, naveo je Ladurner.

Na konstataciju da EU to ne čini, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim je EU morala da se bavi.

“Politika je bila u stalnom krizom modusu. A za rešavanje problema na Balkanu treba se usredotočiti na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspela, jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sad je teško „razbiti“ te strukture”, ističe.

Potom je naveo da se treba setiti ’90. godina.

“Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trampa Balkan danas preterano zanima. Zbog toga EU i ima odgovornost da se pobrine oko tog regiona – i to u sopstvenom interesu. Balkan se ne sme prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima”, navodi Ladurner.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Američki plaćenici obučavaju ubice Srba

Obaveštajne igre SAD na Balkanu još nisu zaustavljene

Posle demonstracija u Rumuniji: Vigemark priziva proteste 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: